12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIrigaţiile, la pământ din cauza hoţilor şi a dezinteresului fermierilor

Irigaţiile, la pământ din cauza hoţilor şi a dezinteresului fermierilor

Oltul se numără printre puţinele judeţe în care sistemele de irigaţii au fost predate gratuit de ANIF asociaţiilor de udători. Fermierii n-au asigurat paza sistemelor, hoţii le-au devastat, iar udătorii nu şi-au plătit contribuţia, care ar fi putut fi folosită la refacerea sistemelor.

OLT. Prefectul Octavian Popescu a bătut miercuri cu pumnul în masă, cerând responsabililor din domeniul irigaţiilor ca, în primăvara anului viitor, în judeţ, să poată fi irigate aproape 58.000 de hectare cultivate. Întâlnirea de ieri dintre şefii prefecturii şi reprezentanţii utilizatorilor de apă pentru irigaţii, ANIF Olt şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), a avut o singură concluzie: udătorii şi directorul ANIF au venit cu lecţia neînvăţată, cel puţin în privinţa măsurilor care trebuie luate pentru mărirea suprafeţelor irigabile. Şedinţa s-a vrut una de analiză pentru crearea unei strategii la nivel judeţean. A fost, însă, o întrunire care l-a iritat pe prefect, motiv pentru care se va organiza alta săptămâna viitoare, când toate organizaţiile utilizatorilor de apă va trebui să prezinte rapoarte cu situaţia actuală a sistemelor, documentări şi necesarul de bani pentru punerea în funcţiune a tuturor staţiilor de pompare.

Hoţii au devastat sistemele

Întreaga infrastructură a sistemelor de irigaţii a fost predată gratuit de Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), pe bază de procese-verbale, asociaţiilor de udători. Transferul s-a făcut în urmă cu câţiva ani. Marii şi micii producători agricoli constituiţi în asociaţii au primit atunci staţiile de pompare şi reţelele subterane de alimentare cu apă. Problema este că Oltul se numără printre puţinele judeţe în care sistemele au fost transferate gratuit şi care au staţii de pompare ce, din diferite motive tehnice, nu funcţionează la capacitatea maximă. De asemenea, unele sisteme au fost predate descompletate. Potrivit documentelor de predare-preluare, ANIF ar fi trebuit ca, în termen de 60 de zile de la predare, să pună la punct sistemele deficitare, lucru care nu s-a realizat. Dar beneficiarii au semnat “ca primaru’”. Acum este nevoie de bani pentru refacerea sistemelor. Banii pentru acest domeniu au fost prinşi în buget, însă cele 12 organizaţii şi cele cinci asociaţii de udători n-au cerut fonduri în acest sens prin ANIF. ANIF Olt n-a fost interesat să colaboreze cu fermierii, în sensul de a le solicita cereri fundamentate. Între timp, pentru că membrii organizaţiilor şi asociaţiilor fermierilor n-au adunat fonduri din cotizaţii pentru asigurarea pazei la obiectivele preluate, sistemele de irigaţii au fost devastate de hoţi. Din cauza neachitării cotizaţiilor, udătorii organizaţi nu au putut plăti contribuţia legală de 20% din tariful anual către ANIF, bani care, alături de contribuţia statului de 80%, puteau fi folosiţi pentru refacerea unor segmente din infrastructură. Toate acestea au avut efecte negative directe asupra producţiilor agricole de anul acesta. Din cauza lipsei precipitaţiilor şi a caniculei excesive, porumbul este compromis aproape în totalitate. De fapt, pierderi vor fi înregistrate la toate culturile de primăvară.

Conlucrare

Prefectul judeţului le-a cerut ieri celor prezenţi la şedinţă o analiză a situaţiei. Directorul ANIF Olt, Marin Pietroi, susţine că din suprafaţa totală de 180.000 de hectare pentru care au fost amenajate sisteme de irigaţii în regimul comunist, s-ar putea iriga aproape 58.000 de hectare în primăvara anului viitor. Asta cu condiţia ca sistemele existente să fie reabilitate. Octavian Popescu a dispus ca toate nevoile din domeniu să facă obiectul unei strategii cu concursul tuturor beneficiarilor şi responsabililor. Până marţi, organizaţiile şi asociaţiile de udători trebuie să prezinte, în cadrul unei întruniri, situaţii despre starea amenajărilor de irigaţii şi propuneri fundamentate pentru atragerea de fonduri de la bugetul de stat. „Trebuie să tragem linie şi să ne pregătim cu tot ce ţine de noi. O dată realizată această etapă, urmează să facem demersuri la forurile superioare pentru obţinerea fondurilor. Totodată, trebuie să convingem utilizatorii de apă să se achite de obligaţiile ce le revin. Vreau ca din primăvara anului 2008 cele 58.000 de hectare să poată fi irigate“, a atenţionat Octavian Popescu.
Anul acesta irigaţii s-au făcut pe o suprafaţă nesemnificativă, respectiv 8.201 hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS