10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrădiniţa nr. 3 din Slatina a fost vandalizată

Grădiniţa nr. 3 din Slatina a fost vandalizată

Încăperile grădiniţei au fost vandalizate, s-au furat casetofoane şi ceşti de cafea.

OLT. Dezastru la Grădiniţa nr. 3, de pe strada Fraţii Buzeşti din Slatina (în vecinătatea pieţei agroalimentare din oraşul vechi). Sălile de clasă, coridoarele, cabinetele directorului şi administratorului, bucătăria, cămara arată ca după război. Ghivecele cu flori au fost aruncate, jucăriile copiilor au fost împrăştiate peste tot, o parte din ele au fost distruse, uşile care nu s-au deschis au fost, la rândul lor, sparte, laptele praf zăcea pe podea. O imagine greu de descris, pe care personalul grădiniţei a descoperit-o cu stupoare la începutul acestei săptămâni. Luni a fost anunţată poliţia, s-au început cercetările, însă, deşi educatoarelor li s-a spus că există un cerc de suspecţi, cazul a fost înregistrat cu autori necunoscuţi şi aşa a rămas, cel puţin până acum.
Din cele două localuri ale grădiniţei s-au sustras patru casetofoane şi două seturi de ceşti de cafea, însă au fost distruse foarte multe obiecte. Saltelele şi lenjeria copiilor, costumele pentru serbări şi jucăriile au fost duse în bucătărie. „Nu ştiu ce să spun, cum să interpretez totul. Sunt, probabil, nişte denaturaţi, nişte copii care n-au avut niciodată jucării. Dar  nu înţeleg ce-a fost în capul lor, cum au ales să se joace distrugând totul. Mobilul lor n-a fost sigur furtul, pentru că altfel ne luau calculatorul. N-au furat prea multe, dar au distrus tot. Documentele din cabinet le-am găsit înşirate peste tot, telefonului i-au rupt firul după care
l-au călcat în picioare. Ce uşi nu au putut deschide împingându-le,
le-au spart cu picioarele“, a declarat directoarea grădiniţei, Leontina Manea.

Nu există pază

N-a scăpat nedevastat nici corpul principal de clădire, unde funcţionează grupele de grădiniţă cu program prelungit, şi nici grădiniţa din spate, cu program normal. S-a intrat pe ferestre, pentru că uşile au fost încuiate, iar făptaşilor nici nu le-a fost prea greu. Tocăria este veche, nu se închide bine, iar referatele făcute la Primăria Slatina pentru înlocuirea acesteia n-au avut până acum vreun efect. După evenimente s-a mai făcut o încercare la primărie, spune Leontina Manea, acum se aşteaptă răspunsul. Cât despre pază, n-a existat niciodată. „Cu bani de la părinţi am mai făcut mobilier, am cumpărat jucării şi lenjerie. Nu le putem cere chiar tot timpul, pentru orice. Nici o grădiniţă din oraş nu are pază, numai că la noi situaţia e ceva mai sensibilă, având în vedere faptul că zona nu este circulată după-amiaza şi noaptea. Probabil că poliţia patrulează, dar…“, a mai spus Leontina Manea.

Prejudiciu de zeci de milioane de lei vechi

Bunurile sustrase şi cele distruse înseamnă pentru grădiniţă un prejudiciu de 30-40 de milioane de lei vechi, a apreciat Leontina Manea. „Asta la o primă vedere, pentru că încă nu au venit toate educatoarele din concediu, să poată să spună fiecare ce a avut la grupă“, a declarat Manea.
Peste câteva zile grădiniţa cu program prelungit ar trebui să se deschidă, numai că lucrurile nu prea pot fi puse la punct într-un timp atât de scurt. „Aşteptăm materialele pentru igienizare şi vom lucra din mers, pentru că nu vin toţi copiii chiar din august“, apreciază şefa grădiniţei.
Sosită din concediu, o educatoare care peste doi ani se pensionează şi care a pus suflet în fiecare obiect pe care l-a confecţionat pentru copii, a avut un şoc atunci când şi-a găsit sala ca după asediu. „Şi florile, şi ghivecele mi le-au distrus. Mi-au spart şi globuleţele, ce-or fi avut cu globuleţele astea?!“, a spus educatoarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS