24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalA cedat granitul din centru

A cedat granitul din centru

Pavajul de granit din proaspăt modernizatul centru al Craiovei a intrat deja în reparaţii. Firma care a montat dalele aduse tocmai din India a început ieri să înlocuiască plăcile, după ce oficialii primăriei au strâmbat din nas când au văzut calitatea lucrărilor pe anumite porţiuni.

Centrul Craiovei s-a transformat ieri din nou într-un mic şantier. Angajaţii firmei Domus din Bucureşti, care a „plantat“ granitul şi bordurile de pe margine, au pus mâna pe ciocan şi au înlocuit bucăţile deteriorate chiar de firmele care au lucrat la modernizarea zonei. Aşa le-au cerut reprezentanţii primăriei, care au văzut şi ei în cele din urmă ceea ce presa a semnalat în nenumărate rânduri: plăci montate aiurea, cu spaţii mari între ele, pe unde apa poate pătrunde foarte uşor. „Eu am venit să înlocuiesc dalele care s-au lăsat din cauza traficului şi pe cele ciobite. Nu ştiu câte sunt. Am pornit dinspre stradă şi o iau apoi către Unirii“, a declarat unul dintre muncitorii firmei Domus, în timp ce lovea cu sete granitul mânjit. În mod ciudat, sub dalele dislocate se vedeau băltoace de apă provenită de la fântâna arteziană din faţa prefecturii, care s-a infiltrat prin spaţiile generoase dintre dale lăsate de constructor. Firmele care au pus mâna pe sutele de miliarde de la buget pentru a realiza centrul de vis al primarului Solomon au negat vehement că apa s-a scurs sub dale, dând vina pe vânt. „Apa a pătruns acolo (sub dale – n.r) după ce au fost scoase bucăţile de granit. Vântul a luat apa şi, de aceea, le-am zis băieţilor să oprească fântâna arteziană. La orice construcţie mai apar şi lucruri din acestea“, a declarat Cristian Ignat, directorul UTI Oltenia.

Unii distrug, alţii repară

Constructorii îşi pasează unul altuia responsabilitatea montării dalelor. În timp ce Ignat ne-a trimis la SCT Bucureşti, partenerul său de lucrări, inginerul Iscru de la firma menţionată a spus că antreprenorul general este UTI. „Între UTI şi firma Domus, cea care a montat dalele, există un contract de antrepriză. Domnul Ignat v-a trimis la noi ca să scape. Nu noi am colaborat cu Domus. Treaba noastră a fost să lucrăm până la betonul de sub placaj, atât“, a replicat acesta. Întrebat de ce
s-au stricat dalele şi bordurile, primarul Antonie Solomon a declarat că de vină au fost utilajele firmelor de construcţii. „Dalele s-au fisurat din cauza utilajelor supergrele. După ce au pus pavajul, au trecut peste el cu utilajele ca să toarne beton înspre Filarmonică. Eu sunt mulţumit cum au pavat, dar doar până la Mercur. Asta este, a trebuit să-i acceptăm. Recepţia va fi la sânge“, a declarat primarul.

UTI tremură pentru 15 miliarde

Antreprenorul general al lucrării de modernizare a centrului, UTI Internaţional, ar putea pierde 15 miliarde de lei dacă primăria va considera că nu a remediat deficienţele constatate în urmă cu mai bine de o lună. Conform unui proces-verbal de recepţie din iunie, UTI avea termen-limită data de 21 iulie pentru a rezolva obiecţiunile primăriei trecute în proces. Printre acestea figurau probleme la fântânile arteziene, la reţelele de canalizare, dar şi la pavaj. Termenul a trecut, iar problemele nu au dispărut, cel puţin la pavaj. Pe de altă parte, dirigintele de şantier al primăriei, Nicolae Dicu, a declarat că înlocuirea dalelor de granit reprezintă lucrări în termenul de garanţie de doi ani. „Dalele sunt trecute pe o listă într-o anexă“, a precizat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII