13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFocul a venit peste gorjeni

Focul a venit peste gorjeni

Zeci de hectare de vegetaţie uscată şi forestieră au fost cuprinse de flăcări, incendiile distrugând şi patru gospodării din Albeni şi Defileul Jiului.

GORJ. Pe lângă secetă, temperaturi ridicate şi lipsa apei potabile, locuitorii judeţului Gorj sunt nevoiţi să mai îndure şi focul. Aproape în toate zonele din judeţ, echipajele de pompieri sunt chemate să acţioneze la stingerea incendiilor. În ultimele două zile, au fost raportate la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj aproape 25 de incendii. Majoritatea s-au produs la vegetaţie uscată, pe mirişti, flăcările cuprinzând aproape instantaneu hectare întregi de păşuni. Căldura excesivă, de peste 60 de grade Celsius, înregistrată la nivelul solului în anumite localităţi, a favorizat apariţia focului şi, mai mult decât atât, l-a întreţinut. Pe lângă pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la intervenţii participă şi serviciile de pompieri voluntari existente pe  lângă unităţile economice de pe raza judeţului.

Pârjol la sol

Potrivit statisticilor întocmite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii gorjeni au intervenit pentru lichidarea incendiilor ce au afectat aproape 100 de hectare de vegetaţie uscată. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, incendiile au mistuit porţiuni de vegetaţie uscată din următoarele localităţi: Peştişani, Bengeşti-Ciocadia, Schela, sat Arsuri, unde a luat foc vegetaţia din cimitir. Speriaţi că obiectele din lemn existente în cimitir ar fi putut să fie distruse, localnicii au participat cot la cot cu pompierii la lichidarea incendiului. Totodată, în oraşul Novaci, satul Hirişeşti, focul a cuprins vegetaţia uscată din pădurea de răşinoase. Pompierii au mai acţionat şi la Plopşoru, Bâlteni, Stejari, Câlnic, Mătăsari, Albeni şi Târgu Cărbuneşti.

Au rămas fără munca de o viaţă

Din nefericire, soarta a patru familii din Gorj a fost pecetluită de foc, la sfârşitul săptămânii trecute. Trei gospodării din Albeni şi una din Defileul Jiului au fost făcute scrum de flăcările ce nu au putut fi oprite. În comuna Albeni, intervenţia pompierilor militari nu a limitat pagubele dezastrului, acestea depăşind 400.000 de lei. Munca de o viaţă a trei familii s-a transformat în cenuşă de la o flacără provocată de  o bucată de sticlă care a reflectat lumina. Aceasta a fost cauza incendiului, stabilită de pompierii trimişi la faţa locului. După ce s-au aprins câteva paie, flăcările au cuprins câteva clăi de fân. De la acestea focul s-a extins la trei case. Tot pompierii au participat la stingerea unui foc apărut la un conac aflat pe un versant din Defileul Jiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS