10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZi de foc în Mehedinţi

Zi de foc în Mehedinţi

Peste 50 de hectare de pădure şi păşune au fost mistuite ieri de flăcări. Incendiul a băgat spaima în localnicii din comuna Prunişor, focul ameninţându-le casele. La închiderea ediţiei, pompierii militari, dar şi mulţi voluntari care se luptau cu flăcările nu reuşiseră lichidarea incendiului.

Pompierii au luptat peste zece ore cu flăcările care au cuprins o pădure de zeci de hectare, dar şi toate păşunile comunei Prunişor din judeţul Mehedinţi.

„Vai de noi, am ars de vii! Ne pedepseşte Dumnezeu. Noi murim de căldură, iar acum ne vor muri şi vitele de foame. Nu ştim cum să mai stingem focul ăsta, care ne ameninţă acum şi casele“, a declarat Adriana Marius, localnică din Prunişor.

Temperaturile ridicate ce au depăşit 60 de grade Celsius în aer liber, dar şi flăcările de aproape zece metri înălţime i-au ţinut departe pe specialişti de incendiu.

Pompierii au încercat să stingă focul cu sticle cu apă şi crengi de copaci. „Acţionăm pe trei fronturi, cu mai multe echipaje de pompieri, aşteptăm şi autospecialele cu apă şi spumă. Operaţiunea de lichidarea este de mare risc. Căldura ne ţine departe de incendiu, iar flăcările vor fi greu de stăpânit. O să aşteptăm focul la marginea pădurii, cel puţin să nu intre în sat“, a declarat Marian Cenuşe, locotenent în cadrul ISU Drobeta. Sătenii au sărit cu mic, cu mare să-i ajute pe pompieri. Femeile au dat la lopată, iar bărbaţii au tras brazde cu plugurile. Nimic însă nu a oprit până aseară focul. „Nici cu tractoarele nu putem opri focul, flacăra sare peste brazdă. Tot câmpul este uscat, arde ca benzina. Ne rugăm la Dumnezeu să nu bată vântul şi să plouă. Dacă nu, ardem ca şobolanii“, a declarat Mihai Dima, tractorist din Prunişor. Pagubele provocate de incendiu încă nu se cunosc, dar din primele verificări se pare că aproape 50 de hectare de litieră, pădure şi păşune au fost mistuite de focul izbucnit din senin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS