13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStaţiunea Rânca, Sinaia oltenilor

Staţiunea Rânca, Sinaia oltenilor

Staţiunea montană Rânca este „Sinaia oltenilor“. Singura de acest fel din judeţul Gorj, este unul dintre cele mai vizitate locuri, invadate de turişti la fiecare sfârşit de săptămână. Răcoarea muntelui, peisajele superbe, aerul curat şi gazdele care îşi primesc oaspeţii cu ospitalitatea caracteristică îi fac pe turiştii din toată ţara să se întoarcă pe aceste meleaguri.
Liniştea muntelui şi splendoarea peisajelor caracterizează staţiunea montană Rânca, singura din judeţul Gorj. Situată la 31 km de Târgu Jiu şi 82 km de Râmnicu Vâlcea, Rânca este vizitată de mii de turişti, atât iarna, cât şi vara. Iarna, la Rânca, turiştii se distrează pe pârtia de schi care are 700 de metri şi este situată pe Corneşul Mare, are teleschi şi instalaţie de iluminat. Nivelul de dificultate este mediu.
Pentru a ajunge la Rânca, trebuie să străbateţi şoseaua care duce de la Târgu Jiu la Novaci, plus 18 kilometri din nordul oraşului Novaci. Staţiunea este situată pe versantul sudic al Munţilor Parâng, la o altitudine de 1.600 de metri, accesul făcându-se numai cu mijloace auto. Sezonul de schi începe în luna decembrie şi se termină în luna martie.
Priveliştea magnifică, zăpada multă şi aerul de munte reprezintă o atracţie pentru schiorii care, în fiecare week-end, iau cu asalt staţiunea.
Este aşezată în Munţii Parâng, care sunt cei mai stâncoşi din grupa munţilor cuprinşi în spaţiul dintre râurile Jiu, Strei şi Olt. Au o altitudine de 2.519 m şi domină Gorjul şi Vâlcea. Muntele Parâng are piscuri care străpung norii, are lacuri glaciare cu apă limpede ca lacrima, păduri nesfârşite, vegetaţie bogată, poieni care bucură atât ochiul, cât şi sufletul, dar şi animale sălbatice şi plante ocrotite de lege. În urmă cu câţiva ani, localnicii au adăugat alte frumuseţi acestui tezaur natural. Merită văzute construcţiile hidrotehnice din complexul Lotru, lacurile de acumulare Vidra, Petrimanul şi Galbenul.
Acestea, dar şi frumuseţile naturale ale locului au făcut din această staţiune un punct de reper al turismului în Oltenia.

Mii de turişti caută răcoarea muntelui

La fiecare sfârşit de săptămână la Rânca vin peste o mie de turişti, astfel încât mai bine de jumătate din locurile de cazare sunt ocupate. Oamenii, chinuiţi de canicula din ultima vreme, caută la munte un adăpost. Frumuseţea peisajelor, pline de culoare, aerul curat, posibilitatea de a se distra în aer liber, la lumina focului de tabără, mirajul drumeţiilor pe vârful munţilor îi fac pe olteni şi nu numai să vină din ce în ce mai des la Rânca. „Vin mii de turişti, mai ales din Vâlcea, Olt, Dolj, Bucureşti, dar şi din regiuni mai îndepărtate. Aici avem aer curat, natură primitoare, la fel ca localnicii. Locuri de cazare sunt, preţurile nu sunt foarte mari, este numai bine să fugi de caniculă în staţiunea Rânca. Merg la grătare, fac drumeţii în zona alpină, se plimbă prin staţiune, există operatori de turism care închiriază ATV-uri. Distracţia este întotdeauna mare la Rânca. De asemenea, foarte mulţi turişti preferă să meargă în zona unde pot să se dea cu parapanta. Pe Cheile Galbenului sau pe Cheile Olteţului se duce foarte multă lume. Din fericire avem câteva zone în Gorj unde vin turişti în număr mare“, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului de Salvamont Gorj.
Răcoarea muntelui face din staţiunea gorjeană Rânca un loc bun pentru petrecerea sfârşitului de săptămână. Cei care vin aici pleacă relaxaţi şi dornici să se întoarcă. Turişti de toate vârstele sunt bineveniţi la Rânca, atât iarna, cât şi vara.

Rânca iarna, un vis

Iarna, staţiunea Rânca se umple de turişti care vin să schieze. Există două pârtii: una de nivel mediu şi una pentru începători, dotată şi cu instalaţie de nocturnă. „Am făcut lucrul acesta pentru a prelungi ziua de schiat. Iarna se întunecă la ora 16.00 şi dacă nu ai nocturnă pe pârtie lumea pleacă acasă. Încercăm să îmbunătăţim calitatea serviciilor prin această instalaţie. Doar pârtia pentru începători era dotată cu instalaţie de teleschi. Ca să ajungi la cealaltă pârtie, cea pentru avansaţi, trebuia să mai mergi un pic pe jos. Chiar şi aşa, erau destui schiori care se dădeau pe acolo. De anul trecut am reuşit să instalăm un teleschi şi acolo, astfel că acum nu mai avem nici un fel de probleme“, a spus Cătălin Mitroi, administratorul pârtiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII