10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDouă comune din Vâlcea, fără apă

Două comune din Vâlcea, fără apă

Seceta excesivă din ultima perioadă a lăsat fără apă aproximativ 1.000 de persoane din localităţile Stoileşti şi Laloşu din judeţul Vâlcea. În cele două zone, fântânile au secat, iar oamenii se alimentează cu apă din cisternele pompierilor. 

Canicula din ultima perioadă a lăsat fără apă populaţia din trei sate din comuna Stoileşti. „Avem probleme mari cu apa. Fântânile din satele Obogeni, Bârsoiu, Stăneşti, Stoileşti Centru şi Vlăduleşti nu mai au apă. Noaptea mai vine câte puţină apă în ele, dar e insuficientă pentru consum. Au secat şi gârlele în zonă şi nici apă de animale nu mai avem“, a spus Elena Popescu, referent în cadrul Primăriei Stoileşti. Traian Ionescu, primarul comunei Stoileşti, declară că aproximativ 200 de persoane nu mai au apă. „Am informat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă că am rămas fără apă. Avem 50 de familii care nu mai au apă, adică în jur de 200 de persoane. Din totalul de 104 fântâni care sunt pe raza comunei, 16 sunt publice. Din fântânile publice, cinci nu mai au apă deloc, iar în celelalte debitul e foarte scăzut. De asemenea, au secat şi multe din puţurile din curţile oamenilor. Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «General Magheru» (ISU) Vâlcea ne-au  adus o cisternă cu 5.000 de litri de apă pe care i-am împărţit populaţiei afectate, iar marţi urmează să ne aducă alta“, a spus primarul. În prezent, oamenii din Stoileşti se mai alimentează cu apă din zonele vecine pe care o cară cu bidoanele, iar cei care lucrează în Râmnicu Vâlcea îşi cumpără apă din oraş când se întorc de la lucru.

Trei, patru găleţi de apă de familie

În comuna Laloşu, pompierii  duc apă zilnic pentru localnicii din satele Olteţani, Mologeşti şi Berbeşti. „Avem 800 de persoane în cele trei sate care au rămas fără apă pentru că au secat fântânile. Mai avem apă doar în câteva puţuri, dar nu e bună de băut că are gaze şi produşi petrolieri în ea.  Zilnic vin pompierii cu cisterna de 2.000 de litri. Populaţia o duce foarte greu cu apa. Cum vine cisterna dăm la fiecare familie câte trei, patru găleţi de apă. Nu avem altă soluţie pentru că trebuie să drămuim apa. De marţi, începem forarea unui puţ de mare adâncime în curtea primăriei şi sperăm ca într-o lună să avem apă“, afirmă Ion Toma, primarul comunei Laloşu. Până la sfârşitul acestei luni, edilul susţine că în zonă va începe forarea altor trei puţuri de mare adâncime, după ce vor fi stabilite locurile în care se vor face săpături, pentru a alimenta cu apă întreaga comună. Conducerea localităţii a obţinut 1,5 milioane de euro de la guvern, fonduri cu care să alimenteze populaţia cu apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS