6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCulturile agricole, afectate de caniculă

Culturile agricole, afectate de caniculă

Sute de hectare cultivate cu porumb din judeţul Gorj au fost grav afectate de canicula prelungită şi de lipsa apei. Temperaturile ridicate au uscat plantele şi au făcut terenul să crape. Ţăranii sunt îngrijoraţi şi speriaţi: au muncit toată primăvara şi acum nu se aleg cu nimic.

Hectare întregi cu porumb, la care ţăranii au muncit din greu, au început să se usuce de câteva săptămâni încoace. Plantele nu
s-au dezvoltat corespunzător, iar oamenii se tem că nu vor avea ce culege la toamnă. În ultimele zile, în judeţul Gorj s-au înregistrat peste 42 de grade Celsius în fiecare zi. Nu a mai plouat de foarte multă vreme. „Am şi uitat cum arată stropii de ploaie“, spun oamenii. „Se usucă totul. Pământul a crăpat din cauza lipsei apei din sol, din aer. Este greu, animalele nu mai mănâncă, iarba s-a uscat şi ea. Nu prea ştim ce am putea să facem ca să îndreptăm lucrurile. Apa este puţină, uneori ne temem că o să sece şi fântânile“. Din păcate, există locuri în judeţ unde din culturile de porumb nu se mai poate recupera mai nimic. În comuna gorjeană Băleşti sunt calamitate peste 700 de hectare de porumb. „Nu mai avem nimic. Acum m-am dus şi am cumpărat porumb şi baloţi de paie din oraş, de la târg, pentru că nu mai am nimic. Nici măcar ştiuleţii nu au fost recuperaţi. Este cel mai rău an de până acum“, a spus un ţăran.

Mii de hectare necultivate din primăvară

În Gorj, seceta a obligat ţăranii să nu-şi mai cultive terenurile agricole. Pe teritoriul judeţului au rămas neînsămânţate aproximativ 10.000 de hectare. „De teamă că îşi vor pierde banii investiţi, mii de agricultori au ales să lase terenurile necultivate. Seceta a fost unul dintre motive, mai sunt şi altele. Investesc bani frumoşi şi riscă să nu se aleagă cu nimic“, a declarat Virgil Drăguşin, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj. El a adăugat că lipsa apei din sol a adus în situaţii critice unele zone din judeţ, unde orzul şi grâul au avut o înălţime cu până la 30 cm mai mică  decât ar fi fost normal. Partea de sud a judeţului Gorj este cea mai afectată de secetă, în special comunele Negomir, Borăscu, Mătăsari, oraşele Târgu Cărbuneşti şi Rovinari. Foarte puţini producători agricoli şi-au asigurat culturile, acum fiind puţin probabil că-şi vor recupera investiţiile.

Producţia de grâu, afectată de secetă

Producţia de grâu boabe la hectar obţinută de producătorii agricoli gorjeni în  această vară este cu mult mai mică faţă de cea înregistrată în anii trecuţi. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, de pe suprafaţa totală de 14.472 de hectare însămânţate cu grâu de producătorii agricoli, au fost obţinute în campania de recoltare din această vară 24.683 de kilograme boabe, ceea ce înseamnă o medie de circa 1.705 kilograme boabe la hectar. Directorul executiv adjunct al DADR Gorj, Aurel Tomescu, a declarat că producţia de grâu a acestui an este cu circa 448 kilograme boabe la hectar mai mică decât cea din 2006 şi cu 1.026 kilograme, faţă de cea din 2005, cauza constituind-o lipsa precipitaţiilor, care a influenţat negativ formarea boabelor, acestea rămânând seci, îndeosebi spre vârful spicului.

Apă de la cisterna jandarmilor pentru sute de persoane

De mai bine de o lună, în satul Voiteştii din Deal, din comuna Bălăneşti, fântânile au secat din cauza caniculei, iar localnicii sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă din cisterna jandarmilor. Potrivit primarului localităţii, Dorel Roşu, este prima dată în ultimii 20 de ani când se întâmplă acest lucru în comună. „Sunt de zece ani primar în Bălăneşti, dar până acum nu am avut nici o fântână secată. Este pentru prima dată când localnicii satului Voiteştii din Deal sunt nevoiţi să se alimenteze cu apă de la cisterne, care vin de două ori pe săptămână“, a declarat edilul-şef.
Oamenii scot vasele la porţi în fiecare săptămână vrând să ia de la jandarmi cât mai multă apă. „Am aproape 70 de ani şi nici nu mă gândeam că voi apuca vremuri din astea. Să ajungem noi să primim apă cu porţia, nici prin cap nu-mi trecea. Iată că am trăit s-o văd şi p-asta“, a afirmat ieri un bătrân din Voiteştii din Deal, care aştepta să ajungă cisterna şi la el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS