24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSC Metal Lemn, spălată de judecători

SC Metal Lemn, spălată de judecători

Bugetul local al Craiovei a fost subţiat de instanţe cu 13 miliarde de lei vechi, prin hotărâri judecătoreşti care au scos de sub sechestru bunurile unuia dintre cei mai mari datornici: SC Metal Lemn.

Firma craioveană Metal Lemn a fost scutită de plata a 13 miliarde de lei vechi către bugetul local al Craiovei graţie unor judecători. Primăria Craiova a fost obligată să renunţe la executarea silită a SC Metal Lemn pentru recuperarea sumei, după ce societatea a cerut la Judecătoria Craiova suspendarea titlului executoriu şi a obţinut şi o decizie irevocabilă a Tribunalului Dolj care practic şterge cu buretele 13 miliarde din totalul de 21 de miliarde de lei vechi pe care Metal Lemn le datorează craiovenilor încă din 1996.
Hotărârea prin care societatea a oprit avântul municipalităţii este cusută cu multă aţă albă. În textul actului, judecătorul susţine că petentul Metal Lemn nu a primit somaţia de executare şi că Primăria Craiova, prin Direcţia de Taxe şi Impozite Locale, nu a depus anunţul pentru valorificarea bunului sechestrat. Culmea este că absolut toate documentele despre care instanţa spune că nu se găsesc se află la dosarul… instanţei. Nemulţumit că Judecătoria Craiova, deşi a dispus suspendarea executării silite, nu a precizat şi pentru ce sumă încetează executarea, Gigi Mitrache, patronul Metal Lemn, a făcut recurs la decizia care îi dăduse dreptate, cerându-le judecătorilor să stabilească şi suma de care e scutit. De această dată, magistraţi care să-l satisfacă pe Mitrache au fost de găsit la Tribunalul Dolj: instanţa anulează actele de autoritate publică fără citarea părţilor şi declară irevocabil că Gigi Mitrache are de plătit sub titlu de executare doar opt din 21 de miliarde de lei vechi. Potrivit directorului executiv adjunct al Direcţiei Taxe şi Impozite, Eugen Călinoiu, în cazul Metal Lemn au fost urmate toate etapele procedurale de recuperare a creanţei. „Noi am făcut ce trebuia făcut. Însă nu putem trece peste aceste hotărâri judecătoreşti“, a declarat Călinoiu.

Pila Mioara n-a primit citaţia

Directorul Călinoiu recunoaşte însă că şi Direcţia Taxe şi Impozite are o vină, întrucât nu a avut reprezentant la unul dintre procese. La primul proces dintre Metal Lemn şi Primăria Craiova de la Judecătorie, consilierul juridic al Direcţiei Taxe şi impozite, Mioara Mădălina Oprea, concediată în prezent, a declarat în faţa instanţei că lasă la aprecierea acesteia suspendarea executării creanţei în cazul bunurilor imobile şi că renunţă la executarea silită pentru cele mobile (nişte strunguri şi alte utilaje – n.r.). La al doilea proces, Mioara Mădălina Oprea nu s-a prezentat, declarând într-o notă explicativă că nu a primit citaţia. Primarul Antonie Solomon a declarat că îl va sancţiona pe directorul executiv al Direcţiei Taxe şi Impozite, Ioan Văcariu. „Nu este posibil să pierdem miliarde pentru că nu sunt urmărite dosarele mari. O să-l sancţionez şi pe Văcariu, chiar dacă mi-e prieten“, a spus miercuri Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS