10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Majorări cu bucluc

Dascălii vor avea de numărat mai mulţi bani în ziua de salariu, din toamnă. Unii se vor uita însă cu jind pe fluturaşul colegilor care au gradul I deoarece aceştia vor lua mai mulţi bani. Sindicatele din învăţământ se opun acestor majorări salariale diferenţiate care fac discriminări între cadrele didactice.

Din toamnă, dascălii doljeni vor primi câteva milioane în plus la salariu după ce parlamentarii au aprobat ca salariile personalului din învăţământ să se majoreze cu 15%. Aceştia au aprobat însă înainte de vacanţă şi o altă creştere, de 10%, pentru profesorii cu gradul I didactic, lucru care îi nemulţumeşte pe sindicaliştii doljeni care consideră că în acest fel se vor face discriminări între cadrele didactice. Şi profesorii universitari vor avea majorări salariale de 5%, iar restul personalului didactic din învăţământul superior – de 15%. „Am făcut o notă de protest la comisia de învăţământ prin care am solicitat ca la reluarea sesiunii parlamentare să obţinem majorări şi pentru restul cadrelor didactice, pentru că în acest fel se vor face diferenţieri foarte mari. Trei mii de dascăli vor beneficia de majorări de 25%, în timp ce patru mii vor primi doar 15%“, a explicat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj.

 

Decât nimic, mai bine mai puţin

 

Alţi sindicalişti doljeni merg pe sintagma „decât nimic, mai bine mai puţin“ şi speră că dacă o parte a cadrelor didactice va primi mai mulţi bani, şi ceilalţi vor beneficia mai târziu de majorări. „Sperăm că lucrurile nu vor rămâne aşa din toamnă, deoarece am solicitat rediscutarea acestor majorări. Privim totuşi această problemă din două puncte de vedere. Este o inechitate faţă de cadrele didactice care primesc 15%, dar în tehnica negocierii am folosit acest «cârlig» ca să îi tragem şi pe ceilalţi la nivelul de salarizare la care au ajuns profesorii cu gradul I“, a precizat Ion Bebe Cepoi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj, filiala Federaţiei „Spiru Haret“. Astfel, conform majorării stabilite anul trecut, de la 1 octombrie 2007, salariile dascălilor trebuie să fie mai mari cu 15%. Pentru un profesor cu grad didactic I, vechime de peste 40 de ani, salariul de bază va ajunge la 1.898,92 lei, pentru unul cu 25-30 de ani vechime, la 1.637,51 lei, iar pentru unul cu 6-10 ani vechime, la 1.225,79 lei. Un profesor cu gradul II şi 40 de ani vechime va avea salariul de bază de 1.438,66 lei, iar dacă are vechime între 2 şi 6 ani, salariul va fi de 935,83 lei. Un debutant în preuniversitar, cu studii superioare, va avea 892,74 lei, faţă de un asistent din universitar, care va avea între 1.224,24 şi 1.605,58 lei, iar o educatoare va avea 762,16 lei.

 

Majorări câştigate în instanţă

 

Tot din toamnă, dascălii doljeni vor primi şi alţi bani câştigaţi pe calea justiţiei, după ce USII Dolj a dat în judecată, în urmă cu câteva luni, toţi primarii, toate consiliile locale şi şcolile din Dolj pentru că o mare parte dintre angajaţi sunt încadraţi necorespunzător. Conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat între confederaţiile sindicale şi patronate, salariul minim este de 440 de lei, respectiv 880 de lei, pentru absolvenţii de studii superioare. Cu toate acestea, o treime din personalul din învăţământ are salariul minim de 390 de lei sau 790 de lei, în cazul absolvenţilor de studii superioare.

„Mai avem câteva procese de finalizat din cele aproximativ 100 de dosare pe care le-am depus. Cum instanţa a fost de partea noastră, le vom pune în aplicare şi cadrele didactice vor primi câte un milion în plus la salariu“, a menţionat Rada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII