10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLegumele şi fructele autohtone, pe cale de dispariţie

Legumele şi fructele autohtone, pe cale de dispariţie

Fructe şi legume autohtone scumpe, asta găsesc craiovenii zilnic în pieţele din Bănie. Seceta îndelungată a compromis culturile, motiv pentru care ţăranii umflă preţurile ca să nu iasă în pierdere.

Căldura sufocantă, care afectează Oltenia de câteva săptămâni, nu a rămas fără urmări negative nici asupra fructelor şi legumelor. Din cauza secetei, ţăranii se plâng că li se usucă pomii, iar legumele sunt din ce în ce mai puţine. Pentru a-şi salva munca, oamenii au încercat să-şi irige culturile. Temperatura tot mai mare le-a dat însă peste cap planurile, aceştia fiind convinşi acum că fructele şi legumele vor dispărea peste câteva săptămâni.

Drept urmare, ieşiţi pe piaţă să-şi vândă marfa, ţăranii au ridicat preţurile. Aşa se face că, în luna iulie, un kilogram de roşii ajunge şi la 3 lei, spre deosebire de aceeaşi perioadă a lui 2006, când se vindea cu maximum 1 leu. Nici preţurile pentru un kil de lubeniţă nu au fost scăzute, acestea variind în jurul sumei de 1 leu. În timp ce vânzătorii se plâng că vor ieşi în pierdere, în acest an, nereuşind să scoată nici măcar investiţia, cumpărătorii reclamă preţurile piperate. Ambele tabere cad însă de acord că de vină este căldura.

 

„Vai de lume şi de om!“

 

În Piaţa Centrală, cunoscută în Bănie ca având cele mai mici preţuri, nici vorbă de aşa ceva. Toate legumele şi fructele aveau preţuri destul de piperate chiar şi pentru buzunarul unui craiovean cu venituri medii. Totuşi, ţăranii se plângeau că îşi dau marfa pe nimica toată, iar cumpărători nu prea sunt.

„Vai de lume şi de om! Nu s-a făcut mai nimic, iar ăstea care au dat sunt aproape uscate. Roşiile de toamnă nici nu cred că o să mai dea, iar cele care sunt acu’ de sezon au început să dispară. Degeaba le udăm, le cad frunzele şi nu se mai face nici o roşie. Şi cât am muncit la ele!“, a povestit Marioara T., comerciantă din Işalniţa.

Pe aceeaşi masă, altă doljeancă vindea câteva kilograme de roşii şi de vinete. Femeia a povestit că stătea din jurul orei 7.00 în piaţă, iar clienţii putea să-i numere pe degete. „Am roşiile cu 3 lei kilu’, iar vinetele cu 2,5. E puţin, domnişoară, e puţin. Păi, la cât am săpat eu la ele… Oamenii vin, se uită şi pleacă. Nu pot să scad din preţ, că ar însemna să nu-mi mai scot nici banii de cursă“, a spus doljeanca. Preţurile mici au fost reclamate de mai toţi ţăranii care veniseră joi cu marfă în Piaţa Centrală.

 

Adio, conserve făcute-n casă!

 

La asemenea preţuri, gospodinele din Bănie pot să-şi ia adio de la delicioasele conserve făcute-n casă. În loc să dea câteva sute de lei pe roşii şi zarzavaturi, din care să scoată câteva borcane de bulion, craiovencele preferă să le cumpere direct din hipermarketuri.

„Sunt mai ieftine din magazine. Iau patru – cinci cutii de bulion, dau maximum 30 de lei şi mă ţin o lună, două. Am făcut calculul să cumpăr roşii să fac acasă bulion, dar nu se merită, la preţurile astea. Iar de o micşorare nici nu poate fi vorba, la seceta care se anunţă“, a spus Ileana Dima, funcţionar.

Aceeaşi situaţie şi la capitolul fructe de sezon. Sumele la care erau vândute piersicile, caisele, merele, perele sau prunele îi convingeau pe cumpărători să renunţe la ideea unui gem sau a unui compot făcut ca la mama acasă.

La ora 12.00, în Piaţa Centrală era forfotă mare. Unii veneau, alţii plecau. Fiecare cumpărător dădea mai întâi o raită pe la toate mesele să vadă dacă va reuşi să găsească şi preţuri pentru buzunarul lui, după care, resemnat, alegea la întâmplare un vânzător şi îşi lua cele necesare. „Peste tot aceleaşi preţuri. A cumpărat ieri o vecină vreo 10 kilograme de roşii, cu 80 de bani kilogramul. Am venit croit să iau şi eu, ca să facă soţia nişte bulion, dar nu mai găsit. Aşa că o să iau doar câteva, ca să facem salată“, a spus Săndel G., pensionar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS