12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii se coc în saloane

Bolnavii se coc în saloane

Pacienţii internaţi în secţiile Spitalului Judeţean Râmnicu Vâlcea se coc în saloane din cauza temperaturilor ridicate. În nici unul nu există aer condiţionat şi, pentru a suporta canicula, oamenii stau cu uşile şi geamurile deschise ori pe holuri.

Bolnavii internaţi la SJU Vâlcea mureau ieri de căldură în saloane. Deşi toate încăperile erau cu uşile şi ferestrele deschise, aerul din interior era irespirabil. O parte din ei se răcoreau cu apa rece cumpărată de la magazin, alţii erau pe holurile spitalului, în căutarea unui loc mai rece, iar cei mai suferinzi se perpeleau în paturi. „În salon e moarte. Nu mai poţi să stai. Am ieşit pe hol că e beton şi parcă ţine mai rece. Am astm şi de patru zile sunt internată în Secţia medicală. M-am copt. Nu mai  suport căldura asta“, a spus Ioana Umuzău. „Stăm cu uşa şi geamurile deschise, dar şi aşa nu avem pic de aer. E tare greu, canicula asta e un chin pentru noi“, a spus un bărbat internat în Secţia de chirurgie.
Tot în Secţia medicală, din cauza temperaturilor, o bătrână care suferă de diabet a intrat în comă. „Marţi m-am internat. E moarte de om aici. De abia mai suport căldura. Am diabet de 30 de ani şi căldura îmi face şi mai rău. De dimineaţă mi-a venit rău şi, din cauza căldurii, am intrat în comă. Mi-au dat tratament şi
mi-am revenit. Acum îmi e mai bine. Ca să suportăm ne trebuie aer condiţionat. Venim la spital să ne facem bine şi din cauza caniculei ne e mai rău“, a precizat Floarea Geoiculeasa.

Numărul cazurilor la UPU a crescut

În spital nu doar pacienţii suferă de cald, ci şi personalul. Deşi în judeţ s-au înregistrat temperaturi ridicate în mai multe rânduri, personalul medical a primit apă de abia ieri. „De azi primim gratuit apă. E prima zi din 2007 când primim şi noi apă“, a afirmat Cristian Daniel Ivan, asistent în cadrul Secţiei medicale. Georgeta Sălişte, managerul SJU Vâlcea, a spus că le va da angajaţilor apă în fiecare zi până va trece canicula. „Nu am avut fonduri pentru apă. Am cumpărat-o din banii spitalului făcuţi în urma serviciilor. Bolnavilor nu le dăm apă“, a precizat managerul.
Numărul persoanelor care au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a crescut în ultimele zile. Cei mai afectaţi de caniculă sunt cardiacii şi persoanele cu boli neurologice. „De când s-a pus căldura, numărul internărilor a crescut cu câte şase persoane pe zi şi la Neurologie, şi la Cardiologie“, a menţionat Georgeta Sălişte.
Anuţa Handolescu, prefectul judeţului Vâlcea, a anunţat că SJU are stoc de medicamente pe perioada caniculei. „Lipseşte un singur medicament, Dontrolen, care nu a fost achiziţionat în reţeaua naţională. Acest medicament e necesar pe perioada caniculei. În următoarele două-trei zile urmează să fie achiziţionat. Nu există deocamdată aparate de aer condiţionat în spitale, aşteptăm să se aprobe lista cu preţurile să le achiziţionăm“, a declarat prefectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS