13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedintele întreabă una, guvernul răspunde alta

Preşedintele întreabă una, guvernul răspunde alta

Preşedintele Traian Băsescu solicitase un răspuns tehnic cu privire la sursele de finanţare a majorării pensiilor, însă guvernul a dat doar un răspuns politic.

Guvernul a răspuns ieri preşedintelui Traian Băsescu la scrisoarea pe care acesta o adresase executivului, solicitând explicaţii cu privire la sursele de finanţare a majorării pensiilor. Scrisoarea de răspuns a guvernului către preşedinte privind pensiile – semnată de Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, şi Paul Păcuraru, ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse – insistă asupra asumării „deciziei politice“ şi a faptului că măsura e „un atribut instituţional al guvernului care răspunde în faţa parlamentului pentru deciziile sale“ fără a răspunde cererii principale a lui Băsescu: sursele de finanţare. În replică la solicitarea lui Traian Băsescu de a primi o „documentaţie din care să rezulte sustenabilitatea legii în 2008-2010“ şi, eventual, în 2011-2013, guvernul se rezumă să afirme că majorarea pensiilor, până în 2013, este sustenabilă „ca o consecinţă a dezvoltării economice“.

Răspuns bazat pe estimări şi prognoze

Scrisoarea de numai două pagini semnată de ministrul muncii şi cel al finanţelor face un istoric al creşterii pensiilor în mandatul actualului guvern şi o prezentare generală a evoluţiei economice, fără însă a detalia sumele pe care statul va trebui să le cheltuiască în 2008 sau pe termen mediu pentru majorarea pensiilor, angajate prin legea de modificare a Legii nr. 19/2000.

„Având în vedere dezvoltarea economică susţinută din ultimii ani, creşterea mai importantă a pensiilor aşa cum este prevăzută pentru 2008 se înscrie într-o logică firească a acumulărilor, deplin sustenabilă economic“, conchide textul, după enumerarea etapelor de majorare a pensiilor din ultimii doi ani şi jumătate.

Singurul argument adus de guvern pentru a justifica sustenabilitatea măsurii financiare este efectul dezvoltării economice. În câteva rânduri, scrisoarea arată că estimările Comisiei de Prognoză potrivit cărora „în perioada 2009-2013 România va înregistra o creştere economică într-o medie anuală de aproape 6%, iar numărul locurilor e muncă va creşte cu 400 de mii“ garantează caracterul sustenabil al majorării pensiilor din 2008.

Nici un fel de explicaţii tehnice

Cerinţele exprimate de preşedinte în scrisoarea remisă guvernului, în urmă cu o săptămână, vizau nu doar o detaliere a surselor de finanţare a creşterii pensiilor, ci şi o informare privind menţinerea sau modificarea plafoanelor de acordare a ajutoarelor sociale pentru pensionari. Guvernul nu dat nici un fel de explicaţii privind ajutoarele sociale, însă menţionează că nu vor avea loc creşteri de taxe şi impozite şi reia intenţia de a reduce contribuţiile sociale şi introducerea pilonului II de pensii.Faţă de avertizarea preşedintelui privind obligaţiile bugetare asumate, deja, atât pe plan intern (creşterea sumelor ca procent în PIB alocate pentru educaţie, sănătate, agricultură, apărare), cât şi pe plan extern (limitarea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB, reducerea inflaţiei, alocarea a 1% din PIB pentru cercetare conform Agendei Lisabona) şi care trebuie respectate, guvernul dă asigurarea că „aceste obligaţii vor fi incluse în construcţia bugetară a anului 2008“.

Majorare fără garanţii

Executivul nu îşi asumă şi majorarea pensiilor din 2009, lăsând totul pe seama modului în care guvernul care va rezulta după alegerile generale din toamna anului 2008 „va înţelege să-şi reasume acest obiectiv“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII