10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNor toxic în apropierea României

Nor toxic în apropierea României

Un nor toxic de fosfor produs pe teritoriul Ucrainei ameninţă să afecteze întreaga Europă, inclusiv România.

Un tren ce transporta fosfor galben, substanţă inflamabilă şi foarte toxică, a deraiat luni după-amiază la Lvov – Ucraina, provocând ceea ce ar putea fi cel mai grav accident ecologic de la Cernobâl încoace. Cele 15 vagoane-cisternă cu fosfor provenind din Kazakhstan, cu destinaţia Polonia, s-au răsturnat şi au luat foc. Pompierii au reuşit să stingă incendiul după câteva ore. În urma deraierii trenului, s-a format însă un nor toxic ce acoperă 14 sate şi ameninţă ţările din jurul Ucrainei. Norul se afla ieri după-amiază la 160 km de graniţa cu România şi era în continuă mişcare.

Vântul duce norul la unguri

Conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a anunţat ieri că, luând în calcul direcţia vântului, norul toxic va ocoli ţara noastră şi pare să se îndrepte spre Ungaria şi Polonia, în situaţia în care direcţia vântului nu se va schimba în perioada următoare.
„Specialiştii spun că în următoarele 36 de ore nu există riscul ca norul toxic să ajungă pe teritoriul României, de aceea fac un apel la calm“, a declarat ieri premierul Tăriceanu.
Intoxicaţia acută cu fosfor provoacă insuficienţă hepatică şi renală, iar acestea pot genera hemoragii, dar cel mai periculos efect este cel la nivel pulmonar, a explicat ieri profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală. Efectele intoxicării cu fosfor pot fi simţite după o oră, opt ore sau chiar la câteva zile, iar primele simptome sunt senzaţia de gust de usturoi în cavitatea bucală, greaţă, vărsături, diaree şi manifestări cutanate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS