21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEnergia, măsurată diferit pentru ţărani şi băieţii deştepţi

Energia, măsurată diferit pentru ţărani şi băieţii deştepţi

Senatorul pedist Radu Berceanu a acuzat ieri autorităţile centrale că tolerează vânzarea energiei electrice ieftine de la Hidroelectrica către „băieţii deştepţi“, în timp ce mii de hectare sunt pârjolite de secetă pentru că ţăranii nu îşi permit energia necesară pentru irigarea terenurilor.

Liderul democrat a prezentat ieri situaţia dezastruoasă în care se află mii de hectare de teren agricol din judeţul Dolj, situaţie determinată, în mare parte, de lipsa contractelor de irigaţii. Berceanu a declarat că, în timp ce în judeţ s-ar putea iriga 158.000 de hectare de teren agricol, în 2007 nu s-au irigat decât 46.000 de hectare din cauza energiei foarte scumpe folosite la pomparea apei în canalele de irigaţii, pentru că oamenii nu îşi permit să plătească această energie. „S-au irigat 412.000 de hectare, din care 134.000 sunt afectate de secetă şi această cifră creşte zilnic cu sute de hectare. Soluţia este subvenţionarea apei care vine pe canalele mari, nu doar a celei care vine pe cele mici, cum se întâmplă acum“, a spus Berceanu.

Fostul ministru a precizat că, în timp ce toată ţara e pârjolită de secetă, „băieţii deştepţi“ iau energie ieftină de laHidroelectrica fără să fie deranjaţi de cineva. „Hidroelectrica vinde energie la preţuri colosal de mici pe contractele făcute cu acei „băieţi deştepţi“. Văd că nu se ia nici o măsură. S-au făcut controale peste tot, la Termoelectrica, la Nuclearelectrica, numai la Hidroelectrica nu s-a făcut nimic. I-am spus lui Sereş: „Domnul ministru, nu faceţi nişte controale şi la Hidroelectrica? Mi-a spus că da…“. A trecut mandatul, a venit alt ministru şi nu s-a făcut nimic. Directorul e dinainte de 2004 acolo, acelaşi director, aceleaşi contracte, aceiaşi băieţi deştepţi“, a spus Berceanu.

Unii băieţi, mai deştepţi decât alţii

Interesele din domeniul energetic au devenit evidente, susţine liderul democrat, în momentul în care conservatorii au avut doar pretenţia să desemneze reprezentant în fruntea Ministerului Economiei şi Comerţului atunci când au ajuns la guvernare. Berceanu a declarat că liderul conservator Dan Voiculescu a ştiut de la început miza şefiei ministerului pentru că societatea pe care o controlează, Grivco, făcea demult afaceri în acest domeniu. „Partidul Conservator, atunci când a fost invitat să participe la guvernare, n-a cerut nimic altceva decât Ministerul Economiei. Voiculescu ştia ce înseamnă asta pentru că Grivco făcea de mult afaceri în acest domeniu“, a declarat liderul PD Dolj.

După părerea democratului Berceanu, nici „băieţii deştepţi“ nu sunt toţi la fel, unii dintre ei obţinând energie la un preţ mult mai mic decât alţii. „Iau de la Hidro unii cu 31 de euro megawatul şi alţii cu 20 de euro, iar de aceştia nu se vorbeşte nimic pentru că au ziare, televiziuni. Mulţi dintre ei o vând în străinătate, o exportă“, a mai spus Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU