16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCentre internaţionale Brâncuşi, în Austria şi Monaco

Centre internaţionale Brâncuşi, în Austria şi Monaco

O fundaţie din Austria, condusă de Remus Botar, sculptor originar din România, intenţionează să deschidă centre internaţionale „Constantin Brâncuşi“ în Austria şi Principatul Monaco.

GORJ. Remus Botar, unul dintre participanţii la Simpozionul Internaţional de sculptură „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu, intenţionează să înfiinţeze centre pentru promovarea imaginii sculptorului născut la Hobiţa. Unul dintre acestea va avea sediul în Austria, în cel mai mare land al ţării, iar celălalt în Principatul Monaco. Pentru realizarea celor două obiective există deja fonduri şi interes pentru o colaborare strânsă din partea autorităţilor române. După cum a precizat Remus Botar, centrele internaţionale „Constantin Brâncuşi“ se vor ocupa de popularizarea operelor sculptorului, în special a celor existente la Târgu Jiu, vor ţine în contact comunitatea amatorilor părintelui sculpturii moderne şi vor promova originea sa românească.

Film despre Brâncuşi

Sculptorul austriac de origine română a plecat din România, în urmă cu mai mulţi ani, împreună cu soţia sa, care este originară din Gorj. Familia Botar mai deţine un apartament pe strada Minerilor din municipiu. Stabilit în Austria, Remus Botar a beneficiat de-a lungul timpului de cronici favorabile din partea criticii, câştigându-şi o poziţie în rândul artiştilor din această ţară. Pentru a promova originea românească a lui Constantin Brâncuşi, sculptorul Remus Botar a încercat să realizeze un film în colaborare cu Universitatea din Viena: „Trebuie să facem cunoscută această origine românească a lui Brâncuşi. Afară există o reticenţă faţă de această idee şi ne-am lovit de ea şi când am cerut sprijinul Universităţii din Viena. Au spus că Brâncuşi este internaţional şi nu mai e necesar un astfel de demers. Vom face acest film pentru că Brâncuşi a dus în lume elemente româneşti: Pasărea Măiastră, Dragobetele şi alte elemente specifice“, a spus Remus Botar.

 Donaţie Miliţa Petraşcu

Autorităţile de la Târgu Jiu şi organizatorii Simpozionului Internaţional „Constantin Brâncuşi“ au primit o donaţie din partea lui Remus Botar. Este vorba de un basorelief Brâncuşi, realizat în 1930 de sculptorul Miliţa Petraşcu. Aceasta a colaborat, în perioada 1919 – 1923 şi în anul 1927, cu sculptorul Constantin Brâncuşi, stabilit la Paris, opera Miliţei Petraşcu purtând amprenta modelului pe care şi l-a ales. Între operele cunoscute ale artistei se află şi un portret al actriţei Elvira Godeanu, cea care a împrumutat numele Teatrului din Târgu Jiu. „Pe lângă acest basorelief, care este o bucurie pentru noi toţi şi trebuie să reprezinte imaginea simpozionului de sculptură, am anunţat autorităţile de la Târgu Jiu că avem pregătită o lucrare Brâncuşi originală, care va fi amplasată în viitorul Muzeu de la Coloana Infinitului. Opera reprezintă tot o donaţie“, a declarat Remus Botar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS