12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii suferă de căldură în saloane

Bolnavii suferă de căldură în saloane

Bolnavii internaţi în Spitalul de Urgenţă Craiova rezistă eroic în faţa caniculei. Ca să se mai răcorească, au pus cearşafuri pe post de parasolare la geam şi fac duşuri cu apă rece de mai multe ori pe zi.

S-a întors canicula şi în saloanele Spitalului de Urgenţă Craiova. De când temperaturile au luat-o razna, bolnavii internaţi ar face orice ca să se mai răcorească un pic. Unii şi-au adus ventilatoare de acasă, alţii au transformat cearşafuri şi ziare în parasolare pe care le-au prins la ferestre. Degeaba. Căldura intră oricum. Nici foliile de aluminiu puse la geam nu au îmbunătăţit cine ştie ce confortul. „Soarele bătea direct în geam, aşa că cineva a avut ideea să aducă de acasă nişte folii de aluminiu din alea de se folosesc la gătit şi acum ne pârpălim prin folie ca puii la rotisor“, a spus Ion Veleanu, de 66 de ani, din Filiaşi.

Apă rece nonstop

Când aerul devine irespirabil, bolnavii – cei care pot să se ridice din pat – se refugiază pe canapelele din hol. În ultimă instanţă se apelează la un tratament care nu dă greş niciodată, duşul cu apă rece. „Mă îmbăiez de trei ori pe zi. Avem apă rece aici la spital cât vrem pentru că este o ţeavă spartă în baie şi curge nonstop“, a susţinut Constantin Săndulescu, de 42 de ani, din Târgu jiu. Bărbatului aproape că i-a părut rău săptămâna trecută când a anunţat instalatorii spitalului de defecţiune, dar şi-a recăpătat buna dispoziţie după ce a aflat că muncitorii nu au nici măcar o şurubelniţă pentru efectuarea celor mai banale reparaţii.

Nopţi albe în compania gândacilor

Noaptea, bolnavii care nu pot să doarmă din cauza căldurii se pot consola cu gândul că nu sunt singuri în saloane. Le ţin de urât gândacii care se scurg cu zecile prin instalaţiile sanitare ruginite direct în saloane şi scotocesc prin noptiere după resturile de mâncare. „Bani plătim la CAS pentru sănătate. Mie în fiecare lună mi se opreşte un milion şi jumătate din salariu şi unde ajung banii ăştia, că în spital condiţiile sunt sub orice critică? Medicamente mi-am cumpărat, mâncarea parcă e xeroxată şi ne-au invadat toate rasele de gândaci. Puteau să cumpere măcar nişte hârtii ca să pună la geam, să nu murim de cald“, a spus Cătălin Niculescu, de 40 de ani, din Craiova.

Aparate inutilizabile

În timp ce bolnavii se prăjesc de vii în saloane, conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova aşteaptă dintr-o clipă în alta să primească aparatele de aer condiţionat promise de Ministerul Sănătăţii, pentru a spori confortul bolnavilor. „Ministerul ne-a cerut o situaţie a necesarului de aparate de aer condiţionat. Am trimis această situaţie. Este vorba de 94 de aparate, problema este însă că nu vor putea să fie folosite pentru că reţeaua electrică a spitalului este foarte veche şi nu va putea suporta un consum atât de mare“, a declarat Mariana Trică, directoarea de îngrijiri a Spitalului de Urgenţă Craiova.

Între timp, conducerea spitalului a solicitat autorităţilor judeţene aprobarea unui proiect de reabilitare a reţelei electrice. Totuşi, pentru că un astfel de proiect nu poate fi aprobat peste noapte, conducerea unităţii sanitare s-ar putea trezi în săptămânile următoare cu aproape o sută de aparate de aer condiţionat la uşă cu care nu va avea ce să facă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU