10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUninominalul încinge din nou spiritele

Uninominalul încinge din nou spiritele

Principalele formaţiuni politice au ajuns din nou la cuţite din pricina neînţelegerilor pe tema votului uninominal. PD şi PNL se situează în prezent de aceeaşi parte, în opoziţie cu PSD, care lasă impresia că n-ar prea dori să renunţe la votul pe liste, ca până acum.

Liderul democrat Emil Boc a afirmat ieri că partidul său susţine fără nici un echivoc legea votului uninominal şi a cerut comisiei electorale să elimine prevederea din regulamentul intern potrivit căreia deciziile se iau cu o majoritate de două treimi. În opinia lui Boc, „această găselniţă electorală a PSD“, propusă de deputatul social-democrat Anghel Stanciu, reprezintă doar o măsură de compromitere a adoptării legii în comisie. Liderul PD, citat de NewsIn, a explicat că atâta timp cât în Parlament legea se adoptă cu jumătate plus unu din voturi este „absurd“ ca în comisie să fie nevoie de o majoritate de două treimi. În acest sens, preşedintele PD a cerut tuturor partidelor ca, în şedinţa de astăzi a comisiei, să se abroge principiul votului cu două treimi, grăbind astfel adoptarea proiectului, deoarece se elimină posibilitatea ca un partid să blocheze votul.

PNL şi PD sprijină varianta Pro Democraţia

Reprezentanţii PNL în Comisia pentru Codul Electoral au fost mandataţi ieri de Biroul Politic Central să continue să susţină proiectul de lege al Asociaţiei Pro Democraţia de introducere a votului uninominal, sperând că, în pofida declaraţiilor recente, PSD va respecta acordul politic iniţial.
Vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a declarat ieri că liberalii sunt uimiţi de întorsătura pe care au luat-o lucrurile şi de schimbarea de poziţie a PSD. „Nu înţelegem de ce au survenit modificări faţă de ceea ce s-a convenit. Am rămas surprinşi de poziţia PSD“, a comentat Orban, citat de NewsIn, precizând că speră ca PSD şi PD să nu încalce înţelegerea politică privind promovarea proiectului de lege a votului uninominal în varianta Pro Democraţia, astfel încât legea să fie aprobată cât mai repede cu putinţă.
Orban a mai spus că nu vede nici un impediment pentru aprobarea legii în această variantă, pentru că proiectul Asociaţiei Pro Democraţia răspunde doleanţelor cetăţenilor care vor să îşi aleagă direct reprezentanţii în Legislativ, eliminând sistemul listelor de partid.

PSD e nehotărât

Prin vocea purtătorului său de cuvânt, Cristian Diaconescu, PSD a anunţat ieri că, dacă partidul nu va întruni sprijin pentru propriul proiect privind votul uninominal, reprezentanţii din Comisia electorală ar putea accepta şi varianta Pro Democraţia. Poziţia PSD a devenit mai nuanţată, în condiţiile în care Mircea Geoană ameninţa vineri cu convocarea unui referendum dacă partidele nu subscriu la varianta PSD, şi anume: Senat ales prin vot uninominal pur, Camera Deputaţilor aleasă prin sistem mixt. Diaconescu a spus totuşi că partidul va insista ca măcar la Senat să fie introdus sistemul pur de vot uninominal şi să fie eliminate redistribuirile şi că nu PSD este cel care blochează lucrările pe acest subiect, susţinând că PSD nu s-a răzgândit în a susţine varianta Pro Democraţia, dar că partidul a avut ca primă variată de mandat să-şi susţină propria variantă. „Dacă această variantă mai radicală, a PSD, nu va fi sprijinită, nu avem nici o problemă să mergem şi pe varianta Pro Democraţia. Vom vedea la vot cum stau lucrurile“, a conchis Diaconescu.

Referendum 

În situaţia în care neînţelegerile dintre partide pe tema uninominalului continuă, preşedintele Traian Băsescu a atenţionat că va organiza un referendum pe această temă. Un asemenea referendum ar costa însă 20 de milioane de euro. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS