10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSimpozion internaţional de sculptură la Târgu Jiu

Simpozion internaţional de sculptură la Târgu Jiu

Cea de-a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a debutat ieri în Parcul Central, unde se află şi operele sculptorului de la Hobiţa.

Judeţul Gorj va găzdui pe parcursul lunilor iulie şi august o tabără de sculptură şi una de pictură. 12 sculptori şi pictori sunt prezenţi la Târgu Jiu şi Curtişoara, localităţile gazdă ale celor două manifestări. De ieri şi până pe 15 august se desfăşoară, la Târgu Jiu, Simpozionul Internaţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi“, ediţia 2007.  Locaţia taberei este Grădina Publică, lângă Muzeul de Artă din Târgu Jiu. Sunt invitaţi să participe următorii sculptori: Neculai Băndărău din România, Ivan Kanchev din Bulgaria, Goran Bzenic din Serbia, Iorgos Iliopoulos din Grecia, Remus Botar din Austria, precum şi Sunao Ikegawa reprezentând Japonia, nominalizat de Asociaţia de schimburi culturale Japonia-România. Cei şase sculptori vor primi câte un bloc de travertin, din care vor realiza o operă, în funcţie şi de viitorul amplasament.
Fiecare artist va încasa 1.000 de dolari pentru sculptura din travertin, aceasta urmând să fie lăsată municipiului Târgu Jiu. Artiştii vor mai primi gratuit soclurile pentru opere şi vor beneficia de cazare şi masă pe perioada şederii în capitala Gorjului.

50 de sculpturi

Sorin Lory Buliga, şeful Centrului de Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi“, a exprimat, în discursul ţinut, obiectivul autorităţilor locale de a transforma municipiul Târgu Jiu în capitala sculpturii româneşti. De altfel, între 2001 şi 2006, artiştii prezenţi la taberele de sculptură organizate la Târgu Jiu au creat 50 de opere din travertin şi marmură. Acestea sunt amplasate în principalele cartiere ale municipiului. „Urmărim să îmbogăţim patrimoniul cultural naţional şi internaţional cu aceste sculpturi. Alt obiectiv al acestui simpozion internaţional de sculptură este de a pune în contact şcoala românească de sculptură şi celelalte şcoli din spaţiul internaţional. Avem deja 50 de lucrări, la care se vor adăuga şase din acest an. Putem să spunem că este un muzeu de artă contemporană în aer liber şi vrem să devenim un oraş cultural de talie europeană“, a declarat Sorin Buliga.
                                                                                                                                                                                                                             
Pictură la Muzeul Satului

În ceea ce priveşte tabăra de pictură, aceasta se desfăşoară la câţiva kilometri de Târgu Jiu, în localitatea Curtişoara. „Este vorba de prima ediţie a Taberei de pictură «Repere etnografice gorjene». Am invitat următorii artişti: Vasile Fuiorea, care este şi curatorul taberei, Iliana Gheorghiu, Gheorghe Plăveţi, Valer Neag, Marius Turcitu şi Daniel Şerban. Artiştii vor dona la finalul taberei tablourile Primăriei Târgu Jiu, câte două din partea fiecărui pictor“, a precizat Sorin Buliga, şeful Centrului „Constantin Brâncuşi“, unul dintre principalii organizatori ai manifestărilor. Înainte de a fi donate, tablourile vor putea fi admirate la Galeriile Fondului Plastic din Târgu Jiu, unde va fi vernisată o expoziţie pe 15 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS