10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPericol de moarte pentru copii

Pericol de moarte pentru copii

Inspectorii sanitari gorjeni au descoperit că apa din zeci de fântâni din judeţ este nepotabilă. Apa din unele fântâni are un conţinut ridicat de bacterii sau de azotaţi.

Inspectorii sanitari au verificat, la sfârşitul săptămânii trecute, 62 de fântâni şi surse de apă din mai multe localităţi din judeţul Gorj. Dintre acestea, la 42 apa este nepotabilă, existând riscul ca populaţia să se îmbolnăvească. Potrivit inspectorilor sanitari, la 12 fântâni din mai multe localităţi rurale s-a descoperit o concentraţie foarte mare de azotaţi. „La 12 fântâni există o concentraţie de azotat mai mare şi Autoritatea de Sănătate Publică a înaintat adrese la autorităţile publice pentru a se lua măsurile necesare. Aceşti azotaţi sunt foarte periculoşi pentru sănătatea copiilor cu vârste cuprinse între zero şi un an. Boala care poate apărea în cazul consumului de apă cu azotaţi se numeşte methemoglobinemie şi este o insuficienţă respiratorie acută, care poate duce la decesul copilului. Anul acesta am avut un caz de acest fel, însă micuţul, dintr-o localitate din sudul judeţului, a scăpat cu viaţă. Am intervenit la timp“, a spus Mariana Sfichi, medic în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj.

Cauze ale concentraţiei mari de azotaţi

Cele 12 fântâni se află în localităţile: Bumbeşti Jiu, comuna Ciuperceni în satul Vârtopu, în comuna Scoarţa, în satele Bobu şi Scoarţa, la Preajba, Iezureni, în comuna Runcu, în satul Valea Mare, în satul Frânceşti din comuna Peştişani, în satul Albeni, la Brăneşti, Teleşti şi la Băleşti. Din primele analize ale inspectorilor sanitari, se pare că una dintre cauzele apariţiei azotaţilor în apa fântânilor este folosirea în exces, de-a lungul anilor, a îngrăşămintelor chimice, cu un conţinut mare de azotaţi. Altă cauză este seceta foarte mare care a avut efecte negative asupra solului şi a substanţelor chimice care s-au infiltrat uşor în pânza freatică şi în apa fântânilor.
„Adulţii trebuie să înţeleagă că micuţii se pot îmbolnăvi, pot muri. Degeaba apa din cele 12 fântâni este fiartă şi consumată, azotaţii nu se distrug. Acele fântâni va trebui colmatate şi asanate şi apoi dezinfectate. Această obligaţie o au autorităţile publice locale. Am anunţat medicii de familie despre situaţia din fiecare localitate. Ei va trebui să anunţe oamenii, să-i prevină la ce riscuri de supun dacă folosesc pentru consum această apă. Apa din fântânile unde a fost descoperită o mare concentraţie de microbi poate fi consumată după ce va fi fiartă şi răcită. Microbii se distrug astfel, nitraţii şi azotaţii nu“, a precizat Mariana Sfichi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU