24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnscrieri în labirintul de la Universitate

Înscrieri în labirintul de la Universitate

Acte, dosare, taxe de înscriere, emoţii, multă răbdare şi un simţ de orientare deosebit trebuie să facă parte din pachetul absolventului de liceu care păşeşte pentru prima dată în Universitatea din Craiova. Cu dosarul într-o mână, la braţ cu mama sau tata, miile de foşti liceeni au de străbătut culoare marcate de săgeţi şi de descifrat indicii care îi vor duce în sala unde trebuie să se înscrie la facultate.

Universiatea din Craiova şi-a închis porţile şi a intrat în renovare. Încă de la intrarea în clădirea principală proaspăt absolvenţii de liceu şi părinţii acestora sunt întâmpinaţi de un nor de praf şi de câteva săgeţi care îi îndrumă către alte două intrări. Aici, alte săgeţi şi afişe, unele lângă altele, puse de facultăţile care îşi ghidează studenţii către sălile în care se fac înscrieri. „Nu vă supăraţi, unde se fac înscrieri la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor?“, a întrebat o tânără rătăcită încă de la intrare. „Urmăriţi săgeţile“, a fost răspunsul unui gardian. „Cum ajung şi eu la Facultatea de Litere?“, a întrebat mama unui candidat. „Vă luaţi după săgeţi“, i s-a răspuns sec. Şi chiar dacă te iei după săgeţi, este greu să îţi dai seama în ce sală se fac înscrierile pentru că pe afişele cu săgeţi sunt trecute numărul sălii şi numele facultăţii pentru care se fac înscrierile în sala respectivă, dar nu sunt afişe şi pe uşile respectivelor săli.

 

După săgeţi, dai de cozi

 

Conducerea Universităţii din Craiova consideră că afişele de la intrări sunt utile şi că tinerii găsesc uşor sălile de înscriere. „La ambele intrări sunt afişe şi săgeţi care îi îndrumă pe candidaţi spre sălile unde facultăţile au organizat înscrieri. Nu cred că sunt probleme, dar o să discut cu conducerile facultăţilor şi o să îi pun să îşi delege reprezentanţi care să stea la intrări, să îi întâmpine şi să îi îndrume pe candidaţi. Este încă prima zi de înscriere, dar sunt foarte mulţi candidaţi care au venit şi s-au înscris la facultăţile noastre“, a precizat Lucian Buşe, prorectorul Universităţii din Craiova.

Încă din prima zi de înscriere, la unele facultăţi nu a lipsit nici tradiţionala coadă, nici îmbulzeala, cum a fost cazul Facultăţii de Litere. „Stăm cam de o oră şi merge greu pentru că intră câte un singur candidat să se înscrie. Este cald, lumea să înghesuie, dar asta e, trebuie să rezistăm“, a spus Mirela Stancu din Bechet. Alţi candidaţi îşi aranjau cu atenţie dosarul şi verificau actele. „Am pus copia după certificat, adeverinţa de bac, adeverinţa medicală. Am emoţii mari“, a spus Mirela din Craiova.

 

Dosariadă pentru mii de locuri

 

Proaspăt absolvenţii de liceu craioveni sunt aşteptaţi să se înscrie până pe 22-27 iulie. Aceştia pot reununţa la emoţii, deoarece în acest an instituţia craiovenă îi va lua pe toţi sub aripa ei, aceasta oferindu-le 2.900 de locuri la buget şi 4.340 la taxă. Criteriile de selecţie sunt două: media examenului de bacalaureat şi media anilor de liceu – în cazul facultăţilor de Matematică-informatică, Fizică, Chimie, Litere, Drept şi Ştiinţe Administrative, Economie şi Administrarea Afacerilor, Inginerie electromecanică, Horticultură, Agricultură -, sau numai media examenului de bacalaureat pentru facultăţile de Istorie-filosofie-geografie, Mecanică şi Electrotehnică. Facultatea de Automatică, calculatoare şi electronică va face selecţia candidaţilor atât după media de la bacalaureat, cât şi printr-o probă scrisă la algebră şi analiză matematică care reprezintă 80% din media de admitere.

Şi tot acest joc al descoperirii sălii de înscriere după săgeţi, indicaţii superficiale şi cutreierat prin holurile rămase neblocate îl costă pe viitorul student 80-150 de lei, atât cât este taxa de concurs şi admitere. Dosariada nu a cuprins însă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, unde candidaţii se pot înscrie până pe 27 iulie, iar ca să ajungă în băncile facultăţilor ei trebuie să susţină una sau două probe de concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS