14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComercianţii de legume şi fructe, amendaţi de Garda Financiară

Comercianţii de legume şi fructe, amendaţi de Garda Financiară

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au efectuat controale pe linia dotării cu case de marcat fiscale la numeroşi comercianţi din Piaţa 9 Mai din Târgu Jiu.

Garda Financiară Gorj a verificat zece agenţi economici care comercializează fructe şi legume în Piaţa 9 Mai din Târgu Jiu. Comisarii gărzii au urmărit în special respectarea reglementărilor legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. Nouă dintre agenţii economici verificaţi s-au ales cu sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 720 de milioane de lei vechi, deoarece nu foloseau corect aparatele de marcat din dotare. Potrivit comisarului-şef al Gărzii Financiare Gorj, Traian Iana, la toate cele nouă societăţi a fost suspendată activitatea pentru o perioadă de trei luni. „Au fost aplicate amenzi contravenţionale pentru nedotarea şi nefolosirea caselor de marcat pentru fiecare societate verificată şi la care s-au depistat astfel de nereguli. Amenda prevăzută de lege este de 80 de milioane de lei, fiind de asemenea confiscate şi sume de bani pentru care nu s-au putut justifica cu bonuri fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale“.

Unii comercianţi au case de marcat

Unii dintre comercianţi şi-au achiziţionat deja case de marcat şi eliberează bonurile fiscale clienţilor. „Comercianţii au început să dea şi bonuri, că până acum o săptămână nu exista aşa ceva. Probabil au învăţat din greşelile altora“, a afirmat o femeie ce se afla la cumpărături în Piaţa Centrală. Traian Iana a precizat că prin aceste controale s-a mai urmărit şi modul de respectare a normelor de comerţ, comercializarea de mărfuri cu documente legale de provenienţă, respectarea legislaţiei în vigoare privind întocmirea corectă a documentelor contabile, precum şi comercializarea produselor accizabile, băuturi alcoolice, tutun şi cafea. Comisarii Gărzii au identificat o societate care comercializa băuturi alcoolice nemarcate cu banderole tip Ministerul Finanţelor emise de Imprimeria Naţională, fiind confiscaţi 26 de litri de băuturi. „La această societate, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, s-a dispus interzicerea comercializării de produse accizate pentru o perioadă de o lună de zile. Pe lângă această măsură, comisarii au mai aplicat şi o amendă în cuantum de 200 de milioane de lei vechi“, a afirmat Traian Iana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS