7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZece miliarde de lei pentru un sat nou, nouţ

Zece miliarde de lei pentru un sat nou, nouţ

Comuna Rast ar mai avea nevoie de zece miliarde de lei pentru ca satul nou construit pe altă vatră decât cea inundată în anul 2006 să poată fi terminat. Primarul Silişteanu a solicitat prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, iniţierea unei hotărâri de guvern pentru alocarea fondurilor necesare, iar acum toată lumea aşteaptă decizia executivului.

După ce s-au liniştit apele Dunării care revărsându-se în primăvara lui 2006 au luat pe sus comuna Rast, a fost lansat proiectul refacerii satului pe o altă vatră şi în condiţiile unei localităţi europene. Atunci guvernanţii au stabilit, în funcţie de gradul de afectare a caselor inundate şi starea socială a proprietarilor, ca Rastul să fie strămutat la 6 km de vatra veche. Construirea celor câteva sute de case urma să se facă diferenţiat: o parte le construia statul prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, o parte erau construite de sinistraţi cu forţe proprii, iar statul plătea manopera şi materialele de construcţie, iar altă parte erau construite prin sponzorizări. S-a pornit cu mult entuziasm, dar o dată cu venirea iernii lucrurile s-au calmat .

Casele din Rast, la sfântu-aşteaptă

Trasarea noului Rast s-a făcut de specialiştii nevoiţi să respecte în mare parte normele unei aşezări rurale din Uniunea Europeană. Sărăcia şi nevoia de economie au făcut ca normele europene să fie în multe locuri ajustate obiceiului românesc în aşa fel încât, la această dată, din 821 de case câte ar fi trebuit să numere noul Rast, sunt gata doar 300 construite de ANL şi 190 construite cu forţe proprii de sătenii cărora li s-a repartizat terenul. Din cele 821 de case care ar fi trebuit terminate, 275 sunt în diferite stadii de finisare, iar la 56 de case nu s-a trasat nici măcar şanţul de temelie. Pentru terminarea celor 275 şi construirea celor 56 ar mai fi nevoie, după părerea primarului Iulian Silişteanu, de încă zece miliarde de lei.„Banii de care mai avem nevoie sunt pentru manopera caselor pe care le mai avem de terminat, adică zece milioane de lei pentru fiecare din casele aflate în diferite stadii de finisare şi câte 40 milioane lei pentru casele pe care nu le-am început. Aceşti bani nu pot veni la noi decât printr-o hotărâre de guvern, iar prefectul Giugea a înţeles şi a iniţiat un proiect de hotărâre pe care personal l-am depus la Bucureşti“, a spus primarul Silişteanu.

Proasta gestionare a banilor sau neglijenţa guvernului?

Nevoia de bani pentru terminarea satului nou al Rastului vine ori dintr-o proastă gestionare a sumelor deja alocate, ori din neglijenţa guvernului care nu a atribuit iniţial banii necesari pentru terminarea lucrărilor. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, recunoaşte că a semnat un proiect de hotărâre de guvern care a fost depus în urmă cu câteva zile la Bucureşti, dar că terminarea caselor în regie proprie a locatarilor este o chestiune care nu mai ţine decât de interesul celor care le vor locui. „Am iniţiat o hotărâre de guvern prin care am solicitat banii pentru terminarea caselor din noul Rast. Ca reprezentant al guvernului în teritoriu, spun că tot ce a ţinut de noi am făcut. Pentru marile restanţe înregistrate la finalizarea caselor nu sunt vinovaţi decât proprietarii lor, care nu au dorit să se apuce de lucrări. Nu pot să mă duc să dau cu târnăcopul în locul lor“, a spus Giugea. Până să aloce guvernul banii solicitaţi de Primăria Rast, va mai trece timp, pentru că de obicei de necazurile oamenilor guvernanţii nu-şi aduc aminte decât când sunt cu apa la gură!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS