14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest spontan la Spitalul de Urgenţă Craiova

Protest spontan la Spitalul de Urgenţă Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=IECIxF_V-BY

Peste 200 de îngrijitori de la Spitalul de Urgenţă Craiova au protestat ieri, în jurul prânzului, nemulţumiţi că de pe 16 iulie nu vor mai fi angajaţii spitalului, ci ai firmei de curăţenie care a preluat, după externalizare, această activitate.

Începând de luni, curăţenia în Spitalul de Urgenţă Craiova va fi făcută de firma Cridor Bucureşti, în urma externalizării acestui serviciu. Contractul prevede ca firma să preia cei 233 de îngrijitori angajaţi ai Spitalului de Urgenţă Craiova, cu care societatea va semna contracte individuale de muncă. Pentru a pune la punct ultimele detalii legate de preluarea serviciului – cum ar fi luarea măsurilor pentru uniformele viitorilor angajaţi – reprezentanţii firmei au stabilit o întâlnire cu îngrijitorii pentru vineri, ora 13.00, în sala de curs din vecinătatea farmaciei spitalului.

Îngrijitorii vor să fie infirmieri

Îngrijitorii au venit însă la întâlnire cu o oră mai devreme. Fără să ştie motivul pentru care au fost chemaţi şi speriaţi de perspectiva pierderii locului de muncă prin preluarea lor de către firma particulară, angajaţii au început să protesteze, spunând că ei vor să fie lăsaţi să lucreze în continuare ca angajaţi ai spitalului, dar cu o calificare superioară, de infirmieri.
„Multe dintre noi, deşi suntem îngrijitoare, suntem şcolarizate, avem calificare de infirmiere. Acum trei ani, conducerea secţiei ne-a spus că trebuie să facem cursurile de infirmiere ca să nu fim preluate de firma care va lua curăţenia. Am făcut cursurile pe banii noştri – au costat 400.000 de lei – şi până acum am făcut şi muncă de îngrijitoare, şi de infirmiere. Acum, spitalul are nevoie de infirmiere, dar nu vrea să ne angajeze pe noi“, a spus Ioana Barbu, îngrijitoare.
Aceasta a precizat că numărul îngrijitoarelor cu calificare de infirmiere este mare, aproximativ 120.

Incertitudinea locurilor de muncă

Altă temere a îngrijitorilor era că, odată preluaţi de firma privată, aceasta s-ar putea debarasa de ei, sau că şi-ar putea pierde drepturile salariale pe care le aveau ca angajaţi ai spitalului.
Supăraţi, oamenii au început să facă gălăgie şi au cerut ca patronul în persoană, precum şi cineva din conducerea spitalului să vină la negocieri.
Primii care au încercat să liniştească spiritele au fost liderii sindicatului SANITAS, organizaţie salarială care şi-a dat acordul pentru externalizarea serviciului de curăţenie. Liderii au încercat să le explice îngrijitorilor că nu vor avea nimic de pierdut dacă vor lucra la particular, însă n-au fost ascultaţi.

Spiritele s-au liniştit

În cele din urmă, cu o întârziere de aproximativ o oră, şi-a făcut apariţia patronul firmei Cridor, Cristian Creangă. Acesta a fost întâmpinat cu remarce răutăcioase de unii îngrijitori, care nu s-au sfiit să-l compare pe noul lor patron cu un interlop: „Ăsta o să taie şi spânzure de acum încolo! Uitaţi-vă la el cum arată, zici că e interlop. În ăsta o să ne punem noi speranţa că ne va da salariile?“.
Cu mare greutate şi abia după ce o femeie vânjoasă a zbierat la ei, îngrijitorii au făcut linişte şi i-au permis patronului să le vorbească. Cristian Creangă le-a explicat viitorilor săi angajaţi că legea nu îi permite să modifice salariile sau să concedieze angajaţi preluaţi în urma externalizării: „Aceleaşi drepturi salariale le veţi avea şi de acum încolo. Contractul va fi pe durată nedeterminată. Mai mult, dacă în sistemul sanitar se vor mări salariile sau se vor acorda alte drepturi, veţi beneficia şi dumneavoastră de ele“.
Patronul le-a promis îngrijitorilor că vor avea în plus echipament de protecţie, materiale de curăţenie, aspiratoare cu spălare şi cărucioare cu care să lucreze.
Discursul patronului i-a convins pe infirmieri să renunţe deocamdată la protest. În jurul orei 14.00, oamenii au plecat la treburile lor, unii s-au dus la lucru, alţii acasă. Luni, infirmierii se vor întâlni din nou cu patronul pentru a începe semnarea contractelor individuale de muncă.

Concurs pentru infirmieri

Cât despre motivul care a dus de fapt la declanşarea nemulţumirilor – cele aproximativ 40 de posturi de infirmieri vacante de la Spitalul de Urgenţă -, reprezentanţii unităţii sanitare au spus că un concurs pentru ocuparea lor se va organiza probabil în luna septembrie. La concurs vor putea să participe şi îngrijitoarele care au calificare de infirmiere, căpătată în urma absolvirii cursurilor de specialitate. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS