12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria, ilegalistă la transparenţă

Primăria, ilegalistă la transparenţă

Transparenţa decizională este aplicată după ureche în Primăria Craiova, reiese din monitorizarea realizată de Asociaţia Pro Democraţia.

Legea transparenţei decizionale în administraţia publică este ocolită pe departe în Primăria Craiova. Un reprezentant al Asociaţiei Pro Democraţia, implicat în proiectul APD de monitorizare a transparenţei decizionale, a confirmat ieri că Legea nr. 52 din 2003 este încălcată de municipalitatea din Bănie, la capitolul „participare la procesul de elaborare a actelor normative“. „În Craiova, proiectele actelor normative nu sunt făcute publice în termenul de 30 de zile prevăzut de lege. Mi s-au dat explicaţii, multe dintre ele pertinente, dar ştiţi vorba românească: unde-i lege, nu-i tocmeală!“, a declarat Marcel Răduţ, de la APD. Într-adevăr, Legea 52 din 2003 stabileşte la art. 6, alin. (2), că „Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului, în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum şi termenul limită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ“. Or, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Bănie. Primarul Antonie Solomon nu consideră raportul APD unul foarte critic, iar în privinţa respectării cu stricteţe a textului de lege spune că nu el se ocupă de interpretarea juridică. „Eu cred că suntem foarte transparenţi“ este concluzia primarului. Elvira Stancu, directoarea Direcţiei relaţii publice a Primăriei Craiova, este de părere că respectarea articolului de lege menţionat este, practic, imposibilă în prezent. „Noi am considerat că dezbaterile care au loc cu mult înainte de elaborarea unor proiecte de hotărâre cu caracter normativ general, cum ar fi bugetul sau taxele şi impozitele locale, înseamnă că aceste proiecte au fost deja anunţate. Publicarea tuturor anunţurilor, complete, în termenul de 30 de zile nu este posibilă din cauza lipsei unor documente, a comunicării defectuoase câteodată etc. Înţelegem încă că aşa e legal şi că trebuie să se şi poată“, a afirmat Elvira Stancu. Craiova stă rău şi la organizarea dezbaterilor publice: doar două în 2006, faţă de 12 în 2005.

Achiziţiile publice, la secret

„Subiecţii“ monitorizării actului de administraţie publică, pe linie de transparenţă decizională, au fost 21 de instituţii ale autorităţilor publice – primării şi consilii locale – din Bucureşti, Alexandria, Arad, Baia Mare, Botoşani, Brăila, Caracal, Constanţa, Craiova, Galaţi, Oneşti, Oradea, Piatra Neamţ, Ploieşti şi Tulcea. Monitorizarea a fost realizată în 2004, 2005 şi 2006. Potrivit reprezentanţilor APD, primăriile sunt mute când e vorba de banii publici: doar 8 primării din 21 monitorizate au publicate pe site anunţuri de licitaţii pentru lucrări publice, Primăria Craiova neaflându-se printre ele; nici o primărie nu are postat pe site raportul trimestrial privind achiziţiile publice. Nici la alte capitole primăriile nu dovedesc cine ştie ce deschidere către public: doar 14 din 21 au publicat regulamentul de funcţionare; doar 10 din 21 au publicat documente care reglementează transparenţa decizională şi participarea la decizia publică; numai 14 din 21 au publicat datele de contact ale compartimentelor specializate în relaţii cu publicul; 13 au publicat şi programul de lucru al compartimentelor de relaţii cu publicul. Procentul de transparenţă scade şi mai mult pe măsură ce ne îndreptăm spre coada listei: 5 din 21 de primării au publicat pe site un buletin informativ; 3 din 21 au publicat raportul de activitate al administraţiei; 7 din 21 au afişat pe pagina web a instituţiei proiectele de acte normative; două din 21 au afişat pe pagina web un proiect de act însoţit şi de anunţul dezbaterii publice a respectivului act; 6 din 21 au publicat rapoarte individuale ale consilierilor locali etc. Primăria Craiova face parte, în multe dintre criteriile de monitorizare menţionate, din grupa care „nu a publicat/afişat…“.

Lege şi transparenţă

Proiectul „Transparenţa decizională în România anului 2007“ face parte dintr-un proiect mai larg, „Lege şi transparenţă“, implementat de APD şi Transparency International România cu sprijinul financiar  al Uniunii Europene. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS