12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru deputaţi au fost în două locuri deodată

Patru deputaţi au fost în două locuri deodată

Un pesedist, un liberal, un democrat şi un peremist au reuşit să voteze legi în parlament în timp ce erau plecaţi în străinătate.

Un recent studiu al Institutului pentru Politici Publice, care a analizat deplasările demnitarilor în străinătate pe baza deconturilor primite de la Camera Deputaţilor, a scos la iveală o situaţie incredibilă: anul trecut, patru parlamentari au „reuşit“ să voteze proiectele de lege din parlament, deşi erau plecaţi în străinătate!

Partide diferite, metodă identică

De la PSD, de exemplu, Minodora Cliveti a fost plecată mai bine de jumătate de an în străinătate. La sfârşitul lunii iunie, deşi figura ca fiind în Franţa, voturile ei au fost înregistrate la secţiunea electronică a Camerei Deputaţilor.
În aceeaşi situaţie se află şi colegul său de parlament, democratul Cezar Preda. El apare plecat în perioada 21 iunie – 1 iulie la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. La o privire atentă pe stenogramele Camerei Deputaţilor, pe 22 şi 27 iunie, Cezar Preda vota şi în Camera Deputaţilor.
Şi liberalul Relu Fenechiu, deşi era plecat din ţară la finalul lunii iunie a anului trecut, a reuşit să voteze la Bucureşti pe 26 şi de 27 iunie 2006 11 proiecte de lege. Cam la fel s-a întâmplat şi în cazul deputatului PRM Valeriu Buzea, care a reuşit pe 11 aprilie să figureze pe lista de vot a Camerei Deputaţilor, fiind însă plecat la reuniunea de ştiinţă şi tehnologie a NATO.
Cum teleportarea este doar un vis, explicaţia pentru aceste patru situaţii nu poate fi decât una: cei patru deputaţi şi-au împrumutat colegilor cartelele, ca să iasă numărul de voturi care trebuie, în funcţie de interesul partidului.

Pesediştii s-au ofticat

Altă latură a studiului realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) – anume aceea care priveşte cheltuielile pentru deplasările în străinătate – i-a deranjat teribil pe europarlamentarii PSD. Aceştia au dat ieri publicităţii un punct de vedere, potrivit căruia documentul privind cheltuielile lor în străinătate „prezintă o imagine care, din rea-credinţă sau ignoranţă, se constituie într-o campanie antiparlamentară şi antieuropeană“. Pesediştii din Parlamentul European consideră că studiul IPP promovează „o imagine îngustă asupra acţiunii externe a parlamentarilor români“, argumentând că diplomaţia parlamentară este „un lucru normal în orice societate europeană“.
Conform studiului amintit, campionii deplasărilor în străinătate sunt tocmai deputaţii PSD, iar Adrian Severin se situează pe primul loc în topul deputaţilor cu cele mai multe zile petrecute în vizite în străinătate. Severin a decontat 120.999 de lei (peste 1,2 de miliarde lei vechi) pentru 182 de zile de deplasare peste hotare.

Plimbări de 2.000.000 de euro

Peste două milioane de euro au cheltuit parlamentarii în deplasările externe, în cei aproape doi ani de mandat. Cele mai vizitate ţări au fost Franţa şi Belgia, dar pe lista plimbărilor deputaţilor se găsesc şi destinaţii exotice, precum Guyana Franceză, Oman sau Tanzania. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII