10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMeseriaşii, pe cale de dispariţie

Meseriaşii, pe cale de dispariţie

Bătălia pentru un loc la liceu s-a încheiat după aproape câteva săptămâni de emoţii şi calcule pe care absolvenţii de gimnaziu şi părinţii lor le-au făcut. În timp ce candidaţii cu medii mari au ocupat locurile oferite de colegiile de prestigiu din Bănie, alţii au pierdut startul, din lipsă de opţiuni, iar ofertele educaţionale din domeniul serviciilor sau construcţiilor au rămas fără clienţi.

Emoţiile absolvenţilor clasei a VIII-a au luat sfârşit joi seară, cu o zi mai devreme decât anunţase Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Când a pornit repartizarea computerizată, aproximativ cinci mii de absolvenţi doljeni au luat cu asalt calculatoarele ca să vadă la care colegiu, liceu sau grup şcolar au fost repartizaţi în funcţie de media obţinută la testele naţionale, dar şi de mediile generale ale celor patru ani de gimnaziu.
Listele cu opţiunile pe care le-au completat pentru admitere nu le-au asigurat însă tuturor candidaţilor un loc în băncile liceelor, 36 dintre aceştia trebuind să aştepte următoarea repartizare.
„Au participat 4.613 candidaţi, dintre care 4.577 au fost repartizaţi, restul rămânând fără loc deoarece au trecut prea puţine opţiuni. Au completat listele de admitere restrictiv şi au urmărit să ocupe locuri în liceele din apropiere de localităţile lor, Băileşti, Malu Mare, pe filierele teoretice. La sfârşitul lunii iulie, comisia judeţeană va face repartizarea acestora la alte licee care nu şi-au completat locurile, în funcţie de medie“, a explicat prof. Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

CN „Fraţii Buzeşti“, primul pe ţară

Şi unităţile de învăţământ s-au bătut pentru a atrage cei mai buni elevi, dar şi pentru a-şi completa locurile. Campion naţional este Colegiul „Fraţii Buzeşti“, unde s-a intrat cu cea mai mare medie din ţară, 9,88 pentru profilul matematică-informatică, bilingv engleză, urmat de colegiul bucureştean „Sfântul Sava“, unde prima medie de intrare la acelaşi profil a fost 9,83. În acelaşi top, CN „Carol I“ ocupă locul opt, pentru acelaşi profil, unde prima medie a fost 9,76. Alte unităţi de învăţământ nu au reuşit să-şi completeze toate locurile după prima repartizare computerizată şi, cum numărul candidaţilor care au rămas neînscrişi este foarte mic, există riscul ca unele clase să se desfiinţeze din toamnă. „Este concurenţă şi între şcoli. În timp ce colegiile de prestigiu conduc în clasamentele naţionale, arătându-şi astfel valoarea, unele unităţi de învăţământ nu au reuşit să atragă candidaţi şi nu şi-au completat locurile. La Grupul Şcolar Electroputere au rămas 34 de locuri, la Grupul Şcolar Agricol, 24 de locuri, şi există riscul să se desfiinţeze acea clasă, iar la Grupul Şcolar Agricol Băileşti au rămas 23 de locuri“, a precizat Gîdăr.

Meseriile, ignorate e viitorii liceeni

Au fost şi unităţi de învăţământ craiovene care nu şi-au completat numărul de locuri deoarece absolvenţii de gimnaziu nu au fost atraşi de oferta lor educaţională, cu toate că unele specializări sunt căutate pe piaţa muncii autohtone. La Grupul Şcolar „Costin D. Neniţescu“ au rămas necompletate 28 de locuri pentru învăţământul liceal, la specializarea resurse naturale şi protecţia mediului, dar şi câte 28 de locuri la Şcoala de Arte şi Meserii pentru specializările mecanică, industrie textilă şi pielărie şi chimie industrială. La Colegiul Tehnic „Ion Mincu“, candidaţii nu s-au bătut pentru profilul tehnic, aici rămânând 16 locuri libere, şi au ignorat specializarea construcţii, instalaţii şi lucrări publice, unde au rămas necompletate 55 de locuri. În plus, la Grupul Şcolar „Anghel Saligny“ au rămas 13 locuri pentru profilul servicii şi 12 pentru cel tehnic, la fel ca şi cele 140 de locuri din turism şi alimentaţie şi cele 110 locuri din comerţ ale Şcolii de Arte şi Meserii a Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu“ sau cele câte 28 de locuri din comerţ, turism şi alimentaţie oferite de Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS