5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDemocraţii părăsesc posturile

Democraţii părăsesc posturile

Lumea administrativă doljeană freamătă din nou. După mai multe luni de aşteptare, unul câte unul, de bunăvoie sau împinşi de la spate, directorii susţinuţi în funcţii de PD părăsesc fotoliile pe care le-au ocupat timp de doi ani şi jumătate, iar postul de prefect este împărţit şi adjudecat săptămânal de zvonistica locală.

Zvonurile despre epurarea directorilor PD din instituţiile deconcentrate doljene au apărut la începutul lunii aprilie, când primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu a anunţat restructurarea cabinetului fără miniştrii PD. Tot din luna aprilie a început să bată vânt de schimbare şi pentru cea mai înaltă funcţie administrativă din Dolj, cea de prefect. Zvonurile despre demiterea prefectului provenit din PD, Nicolae Giugea, au fost alimentate de întârzierea cu câteva luni a rezultatului raportului de evaluare a activităţii prefectului pe 2006 şi s-au înteţit după ce Giugea a primit mustrare scrisă din partea şefilor de la Bucureşti pentru că nu a asigurat în judeţ eliberarea rapidă a documentelor către populaţie. Zvonistica a atribuit cel mai frecvent postul lui Ion Groza, şeful liberalilor craioveni, care a declarat, de altfel, că îşi doreşte să fie prefect, alte voci spunând că funcţia va fi repartizată unui specialist manevrat din umbră de PSD.

Giugea: „Nu voi plânge când voi pleca din prefectură“

Variantele de mai sus, dar fără atributul PSD, sunt susţinute şi de deputatul pesedist Claudiu Manda, care a declarat ieri într-o conferinţă de presă că la şedinţa de guvern din această săptămână prefectul de Dolj a scăpat ca prin urechile acului de demitere. Claudiu Manda susţine că la un pas de demitere s-ar afla şi inspectoarea şcolară generală Diana Buşoi, a cărei activitate a fost supusă în această săptămână unui control riguros de reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei. „Giugea şi Diana Buşoi urmează să fie schimbaţi în maximum două săptămâni. La unii e control, iar lui Giugea i-ar fi trecut glonţul pe la ureche la ultima şedinţă de guvern. Sunt două variante pentru prefect: fie un liberal, fie un profesionist“, a spus Manda. Prefectul Nicolae Giugea spune însă că are unde să se întoarcă atunci când va pleca din prefectură, iar „binevoitorii“ care îl dau plecat din instituţie nu au de ce să-şi frece mâinile de bucurie. „Eu sunt profesor universitar doctor inginer Nicolae Giugea şi sunt şi prefect, nu sunt prefect şi, după ce plec de aici, sunt un nimeni. Mă simt un răsfăţat că toată lumea îmi duce grija, dar eu unul nu voi plânge când voi pleca din prefectură. Nu e o funcţie confortabilă şi, în orice caz, nu e una din care să ieşi la pensie. Nici viitorul prefect nu va fi aici pe vecie“, a spus Giugea.

Tălău, director la Ape

În timp ce veştile neconfirmate despre eliberarea postului de prefect curg din toate părţile, au început să apară primele schimbări la vârful serviciilor deconcentrate din judeţ. Primii, aşa cum era de aşteptat, au fost directorii pedişti, care nu sunt funcţionari publici. Cel care a deschis lista de demişi sau demisionari a fost  Marcel Marcea, directorul filialei judeţene a Registrului Auto Român, acesta fiind nevoit să cedeze funcţia după ce fostul director şi-a câştigat postul în instanţă. La fel s-a întâmplat şi în cazul directorului adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Valentin Bulumaci, care a fost detronat de fostul director adjunct al direcţiei. A urmat directorul Direcţiei Silvice Dolj, Daniel Drâgnei, înlocuit cu liberalul Eugen Gioancă. Democraţii au lăsat liber şi fotoliul de director la Direcţia Apelor Jiu după ce Ştefan Stoica, şeful organizaţiei judeţene de tineret a PD, şi-a dat demisia din funcţie. Postul urmează să fie ocupat de directorul adjunct susţinut de liberali, Marin Tălău, care a precizat ieri că este în curs de preluare a atribuţiilor. În Dolj, aproximativ 13 directori au fost sprijiniţi să acceadă în funcţii de PD, iar printre cei care nu sunt funcţionari publici se numără Aura Militaru de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Daniela Prodan, directoarea Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Sucursala Dunăre-Olt, şi Iancu Crăciunoiu, directorul filialei judeţene a Autorităţii Rutiere Române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII