Acasă Local 14.000 de hectare aflate în proprietate privată nu sunt asigurate

14.000 de hectare aflate în proprietate privată nu sunt asigurate

-

Din totalul de 18.600 de hectare de fond forestier predate proprietarilor, numai 4.600 sunt asigurate din punct de vedere al regimului silvic. Potrivit Legii 18/1991, 30.308 proprietari au fost puşi în posesie cu 11.541 de hectare de fond forestier şi, conform Legii 1/2000 şi Legii 247/2005, 2.552 de proprietari au primit 6.819 hectare de pădure. Toate aceste persoane care au dobândit dreptul de proprietate asupra pădurilor aveau obligaţia ca în termen de şase luni să le asigure. „Proprietarii au dreptul ca în termen de şase luni de la punerea în posesie să asigure pădurile prin unităţile specializate, în speţă, ocoale silvice de stat şi ocoale silvice private. La nivelul judeţului nu există ocoale silvice private“, a spus directorul Direcţiei Silvice, Constantin Bălaşa.

Potrivit Ordonanţei 139/2005 privind reglementările silvice, proprietarii trebuie să se asocieze pentru întocmirea de amenajamente silvice, să-şi asigure paza, să nu schimbe categoria de folosinţă a terenului şi să împădurească suprafeţele goale. „Nu trebuie lăsat gol mai mult de doi ani terenul din fondul forestier. Ce se taie trebuie plantat. De asemenea, nu trebuie schimbată categoria de folosinţă a terenului. Au fost cazuri în Vultureşti şi Verguleasa în care localnicii au transformat terenul forestier în teren arabil“, a mai spus Bălaşa.

Aplicarea regimului silvic în pădurile private şi cele de stat este urmărită de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea. Conform Ordonanţei 139/2005 privind reglementarea regimului silvic şi Legii 31/2000, cei care nu intră în legalitate riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

Ce a mai inventat Primăria Craiova? Sporul de periculozitate

Toţi angajaţii din Primăria Craiova, de la directori, şefi de serviciu şi până la muncitorii necalificaţi, primesc spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare. Sporurile variază de la 351 de lei brut pe lună, până la 1.808 lei brut. Am întrebat la DSP care sunt condiţiile vătămătoare şi periculoase din Primăria Craiova. Răspunsul a fost... o surpriză de proporţii.