9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză în farmacii

Criză în farmacii

Fondurile necesare pentru eliberarea de medicamente compensate şi gratuite s-au terminat foarte repede în luna iulie. Cele mai multe farmacii doljene au eliberat medicamente doar o săptămână. Bolnavii umblă acum din farmacie în farmacie în speranţa că vor găsi medicamentele de care au nevoie.

Unii farmacişti susţin că au sistat eliberarea medicamentelor chiar din prima săptămână a lunii iulie. „Din 6 sau 7 iulie nu mai eliberăm medicamente compensate şi gratuite pentru că am terminat fondurile. Pentru luna iulie am avut aproximativ 35% din finanţarea lunilor anterioare“, a declarat Elena Călin, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dolj, vorbind despre farmacia la care este acţionar.

Elena Călin a spus că nu ştie care este situaţia exactă la celelalte farmacii, însă presupune că sunt aceleaşi probleme cu eliberarea medicamentelor, având în vedere că împărţirea fondurilor a fost făcută la fel pentru toate farmaciile. „Toate farmaciile au primit sume mici pe luna iulie din cauza modului în care a fost negociat contractul cu CAS. Pentru că am considerat că banii sunt prea puţini, am fost de acord cu CAS ca sumele primite să fie repartizate pentru primele şase luni, urmând ca după aceea să fie repartizate alte fonduri la rectificarea de buget pentru cea de-a doua jumătate a anului“, a menţionat Elena Călin.

 

Bolnavii vor găsi medicamente după 16 iulie

 

Rectificarea de buget care va rezolva criza de medicamente ar trebui să aibă loc, potrivit farmaciştilor, în această lună. Până când se va realiza acest lucru, farmaciile vor primi însă din fondul de urgenţă al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj bani ca să poată relua eliberarea medicamentelor, cel mai târziu pe 16 iulie, după cum au susţinut chiar reprezentanţii CAS Dolj. „Începând cu data de 16.07.2007, valoarea de contract pentru asistenţa cu medicamente gratuite şi compensate pe luna iulie va fi suplimentată cu suma de 2.626.321,17 lei“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.

 

Situaţia oficială

 

Cât despre situaţia oficială a eliberării medicamentelor, CAS Dolj recunoaşte că în prezent majoritatea farmaciilor au terminat plafoanele alocate. „În prezent, în judeţul Dolj, din totalul de 182 de farmacii cu care Casa de Asigurări de Sănătate se află în relaţie contractuală, se eliberează medicamente gratuite şi compensate în 44 de farmacii, din care 20 în municipiul Craiova şi 24 în judeţ, iar medicamente pentru boli cronice se eliberează în 136 de farmacii, din care 69 în municipiul Craiova şi 67 în judeţ“, a precizat Daniela Gheorghe.

Din datele oferite de CAS Dolj, în luna iulie, valoarea de contract pentru eliberarea medicamentelor este de 2.651.439 lei (aproximativ 50% din fondurile alocate în luna iunie), dintre care pentru medicamente gratuite şi compensate suma este de 1.817.917 lei, iar restul pentru persoanele cu boli cronice (bolnavii cu proceduri intervenţionale percutante numai după implantarea unei proteze endovasculare, boli oncologice, demenţe şi boli psihice).

 

Au scăpat de grijă

 

Singurele categorii care nu au fost afectate de lipsa fondurilor sunt diabeticii (pe antidiabetice orale şi insulinodependenţii), bolnavii cu stări posttransplant, bolnavii de cancer, precum şi cei care suferă de una din cele şase boli cronice: ciroză hepatică, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, Boala Gaucher, acromegalia. Pentru toţi aceşti bolnavi nu există plafoane financiare, farmaciile fiind obligate să elibereze medicamente. Dacă medicamentul prescris nu se găseşte în farmacie, aceasta este obligată ca în termen de maximum 24 de ore să-l comande.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS