6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalClădirea Colegiului Naţional Carol I

Clădirea Colegiului Naţional Carol I

Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova este a doua instituţie de învăţământ din Ţara Românească, după Colegiul „Sf. Sava“ din Bucureşti, şi este una dintre şcolile emblematice ale învăţământului românesc. De pe băncile acestei şcoli craiovene au ieşit nenumăraţi savanţi ai României, dar şi generaţii întregi de absolvenţi care au contribuit ulterior la desfăşurarea unei efervescente vieţi culturale, ştiinţifice şi artistice, în urbea natală şi nu numai.

Clădirea care adăposteşte această prestigioasă instituţie de învăţământ are şi ea o istorie interesantă. Demolarea în 1893 a vechiului local stârnise mari regrete, pentru că nici măcar nu fusese fotografiat înainte de demolare. Clădirea adăpostise sala cea mare de teatru şi prima expoziţie de tablouri organizată la Craiova în 1873. Construcţia noului local a costat peste 1 milion de lei (la nivelul anului 1895!) şi coridoarele, cele două rotonde şi sala bibliotecii au fost decorate cu frescele realizate de Fr. Tribalski.

Iniţial, aşa cum se vede în imaginea alăturată, clădirea nu avea decât un etaj. Un incendiu izbucnit în perioada interbelică a determinat lucrări de refacere, ocazie cu care s-a realizat şi etajul II, păstrând însă arhitectura originală. Lucrările de refacere şi de supraetajare au fost realizate de un vestit constructor italian, Giovanni Peressuti ( 1880-1953), care a realizat multe alte clădiri importante ale Craiovei, fiind şi preşedintele comunităţii italiene din Craiova şi chiar consul al Italiei în Cetatea Banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII