12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBolnavii preferă medicamentele străine

Bolnavii preferă medicamentele străine

Topul medicamentelor compensate şi gratuite, întocmit de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, arată că în judeţul Dolj predomină afecţiunile cardiovasculare, iar bolnavii preferă medicamentele străine, mai scumpe.

Cel mai cerut medicament este Tertensif, urmat de Preductal, Sermion, Bilobil, Prestarium, Indopamid, Spironolactonă, Monopril, Omeran şi Nurofen cu portocale. Dintre toate aceste medicamente doar Nurofen şi Bilobil nu se folosesc în afecţiunile cardiovasculare. Nurofenul cu portocale este un sirop de tuse prescris pentru copii, iar Bilobil este un psihostimulant şi nootrop (ajută la refacerea substanţei nervoase).

În luna aprilie, de exemplu, farmaciile au onorat nu mai puţin de 11.900 de reţete pe care era trecut Tertensif, un medicament străin scump, în valoare de 18,39 lei, folosit pentru scăderea tensiunii. Prin comparaţie, varianta mai ieftină a acestui medicament (13,90 lei), Indopamid, de fabricaţie românească, avea abia 3.158 de prescripţii. Farmaciştii susţin că varianta străină, chiar dacă mai scumpă, este preferată de bolnavii cărora le-a fost prescris de la început acest medicament. „Indopamid este un medicament relativ nou, mai puţin cunoscut. Mulţi bolnavi au început tratamentul cu Tertensif şi îl preferă, fiind mulţumiţi şi de rezultate. Din acest motiv acceptă să plătească şi diferenţa mai mare faţă de preţul de referinţă“, a spus Elena Călin, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS