16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO şansă pentru natură

O şansă pentru natură

„O şansă pentru natură“ reprezintă cel mai important proiect de educaţie ecologică implementat de un ONG gorjean în ultimii ani. Proiectul face parte din programul „Spaţii verzi“, iniţiat de Mol România şi Fundaţia pentru Parteneriat.

GORJ. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia „Haihui“, cu ajutorul mai multor parteneri: Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj, Ocolul Silvic Târgu Jiu şi instituţii de învăţământ din judeţul Gorj. Pe parcursul derulării acestui proiect, participanţii au fost entuziaşti, mai ales că printre ei s-au numărat tineri pasionaţi de munte şi natură, militanţi îndârjiţi ai valorilor ecologice. Aceştia au dorit să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul reprezentat de poluare şi să demonstreze că atunci când există entuziasm şi seriozitate pot fi realizate lucruri deosebite. Proiectul „O şansă pentru natură“ a avut cinci acţiuni: videoproiecţie, plantarea arbuştilor de stejar, reabilitarea parcului Derbarcader, igienizarea curţilor şcolilor, marşul pentru mediu. „Au fost nopţi nedormite cu gândul la arbuştii plantaţi, la ploaia care va veni sau nu. Participanţii au avut mâinile bătătorite de săpăligi, târnăcoape, greble, găleţi cu apă, dar şi bucuria imensă că au putut să facă ceva. Suntem mândri de fiecare pom plantat, de fiecare hârtie pe care am adunat-o şi foarte încântaţi atunci când în Parcul Debarcader vedem copii fericiţi alergând prin labirint, jucându-se la groapa cu nisip, pe balansoar ori tobogan sau aruncând hârtiile nu pe jos, ci în coşurile de gunoi amplasate de noi în cadrul proiectului. În cele opt zile în care am derulat acţiuni de voluntariat în Parcul Debarcader am fost priviţi de cei mari cu indiferenţă sau cu admiraţie“, a spus Codruţa Munteanu, reprezentanta Asociaţiei „Haihui“.

Vrem să creştem sănătoşi!

În acţiunile de amenajare a parcului de la Debarcader, copiii din acest cartier i-au ajutat pe voluntari. La sfârşitul proiectului a fost organizat un marş la care sute de copii au scandat „Vrem să creştem sănătoşi!“. Participanţii la marş au fost îmbrăcaţi în costume confecţionate din deşeuri pe care oamenii le aruncă pe jos cu nepăsare. Cei mai fericiţi au fost micuţii din Debarcader, care, de acum încolo, vor avea un loc de joacă. La marşul organizat sub titlul „Să păstrăm mediul pentru generaţiile următoare“ au răspuns prezent elevi de la şcolile târgujiene, dar şi de la unităţi şcolare din Peştişani, Ceauru, Bârseşti, Bumbeşti-Jiu. Aceştia au mărşăluit pentru un mediu mai curat şi o viaţă mai sănătoasă. „Asociaţia «Haihui» pentru Turism, Sport şi Ecologie din Târgu Jiu va fi mereu gata să se implice alături de cei care vor să acorde o şansă pentru natură, şi va promova acţiunile de educaţie ecologică. De asemenea, sperăm că semnalul de alarmă tras de copiii participanţi la marşul pentru mediu a atins sensibilitatea şi bunul-simţ al gorjenilor. Trebuie să avem grijă de natură, de mediu, aici trăim cu toţii“, a precizat Codruţa Munteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS