3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNesimţirea autorităţilor, fără limite

Nesimţirea autorităţilor, fără limite

Viaţa unei copile de 12 ani a fost curmată brusc, duminică, de neglijenţa autorităţilor din Caracal, dar nici la două zile după cumplitul accident cei responsabili nu realizează gravitatea faptelor.

Trupul neînsufleţit al Ralucăi Giurea – venită împreună cu fratele şi colegii să se răcorească într-o zi toridă şi având în plan să se întoarcă acasă şi să sărbătorească cei 12 ani împliniţi cu o zi înainte – a rămas blocat în gura de evacuare a bazinului aproximativ cinci ore, pompierii intervenind inclusiv cu un pichamăr, totul pentru că, din 2003, de când autorizaţia sanitară de funcţionare a ştrandului a fost retrasă, nu s-a putut investi nici măcar într-un grilaj. Ştrandul, dat în concesiune societăţii locale IGO Caracal, al cărei unic acţionar este consiliul local, funcţiona fără să fi primit avizele necesare, un „amănunt“ de care primarul Gheorghe Anghel nu se împiedică. Mai mult, întâiul om al urbei consideră că IGO a făcut „un gest bun“ pentru tinerii şi cetăţenii mai puţin tineri din Caracal deschizând ştrandul în perioada caniculei. Nici vorbă de măsuri administrative, nici pomeneală de sancţiuni. „Oricum decizia se va lua în consiliul local, dar numai după ce vom avea concluziile organelor de anchetă. Eu nu sunt pus să caut vinovaţi. Ştrandul funcţionează de 80 de ani şi nu s-a produs nici o zgârietură“, a spus Anghel, cu aerul că duminică s-a înregistrat un accident, nefericit, ce-i drept, dar atât. Directorul societăţii IGO, intervievat la o zi după moartea fetei, pare la fel de convins că responsabilii nu trebuie căutaţi în curtea societăţii pe care o conduce.

 

Ştrandul a fost închis

 

După ce ani la rând municipalitatea a exploatat obiectivul fără autorizaţie sanitară de funcţionare, ieri, ştrandul din Parcul „Constantin Poroineanu“ a fost în sfârşit închis. Alt ştrand, aflat tot în administrarea societăţii IGO, situat la periferia Caracalului, la Deveselu, este încă deschis şi nici prin cap nu le trece celor în drept să facă totuşi ceva pentru a funcţiona legal. Mai mult, cu doar câteva zile în urmă, inspectorii sanitari din Caracal s-au deplasat la obiectivul din Deveselu şi au aplicat şi sancţiuni, având în plan, sau cel puţin aşa şi-au informat şefii acum, după evenimente, să verifice şi ştrandul unde s-a petrecut nenorocirea.

Autorizaţia sanitară pentru exploatarea publică a bazinului a fost retrasă în 2003, din cauza neregulilor constatate. Nu exista staţie de clorinare a apei, nu exista sistem de reîmprospătare a apei, nu exista sistem de climatizare pentru asigurarea unei temperaturi între 17 şi 23 de grade Celsius, gurile de golire nici atunci nu erau prevăzute cu grilaje, spaţiul în jurul zonei de îmbăiere nu era amenajat corespunzător. Pentru acele motive s-a dispus închiderea activităţii, însă ştrandul a funcţionat fără autorizaţie şi în anii următori. Cum astăzi funcţionează cel din Deveselu şi cum va mai funcţiona, răspunsul primarului fiind elocvent: „Îmi cere ziarul să îl închid…?“.

 

Au început controalele

 

A fost nevoie, ca de atâtea ori în România zilelor noastre, de o dramă pentru ca autorităţile cu drept de control să înceapă să cerceteze aspecte de care, de altfel, aveau cunoştinţă. Inspectorii sanitari din Caracal, care au primit din partea IGO, în urmă cu două săptămâni, o solicitare de autorizare a bazinului, au fost în control la acel moment şi au constatat că nu s-a schimbat nimic de acum patru ani, aşa că urma, le-au transmis aceştia superiorilor, întocmirea unui plan de conformare, după care o nouă vizită şi, eventual, autorizarea. Asta s-a transmis în calitate oficială. Aceiaşi inspectori au uitat că nu sunt doar simpli caracaleni fără drept de decizie când ştrandul totuşi s-a deschis, aşa că nu s-au mai deplasat să constate neregulile şi la cel de-al doilea ştrand, după ce o făcuseră la Deveselu, dar „aveau de gând“.

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă a început ieri o anchetă, care se derulează şi astăzi, când vor fi transmise şi primele date culese. A fost controlată întreaga firmă IGO Caracal, nu doar punctul de lucru pe care îl reprezintă ştrandul, pentru a se stabili dacă se respectă normele de protecţie a muncii şi obiectul de activitate declarat la Registrul Comerţului. Dar, ca de obicei, „ancheta este în derulare“.

Rămâne de văzut dacă, în afara responsabililor de la IGO Caracal şi, până la urmă, municipalitatea, vor fi traşi la răspundere şi inspectorii care au închis ochii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII