11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞedinţă de Senat cu scântei la UCB

Şedinţă de Senat cu scântei la UCB

Senatul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu s-a întrunit la sfârşitul săptămânii trecute, pe ordinea de zi fiind două puncte „fierbinţi“: Dan Ilie Morega şi Vasile Popeangă.

Membrii Senatului Universităţii „Constantin Brâncuşi“ s-au întâlnit într-o şedinţă care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute şi în care au fost luate mai multe hotărâri în ceea ce îi priveşte pe câţiva profesori ai instituţiei. În plină sesiune de licenţă şi la începutul unei noi sesiuni de admitere, Universitatea de Stat din Târgu Jiu se află din nou în centrul unui scandal. Pe de o parte, instituţia se confruntă cu probleme financiare, din cauza unor datorii mai vechi pe care încearcă să le achite Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, iar pe de altă parte, atenţia opiniei publice a fost atrasă de scandalul creat între actuala conducere şi un grup de profesori.

Executată de angajaţi…

Prima parte a şedinţei a fost rezervată discutării situaţiei financiare a universităţii, care a achitat Finanţelor Publice o datorie de şapte miliarde de lei, reprezentând TVA pentru cursuri desfăşurate fără avizele ministerului de resort. În ciuda faptului că şi-a achitat debitul, instituţia nu a reuşit să plătească şi penalizările şi majorările, în valoare de nouă miliarde de lei vechi. Din această cauză, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a dispus recent măsura executării silite pentru UCB, în vederea recuperării datoriei. Interesant este că executorii UCB predau la Facultatea de Ştiinţe Economice, între aceştia fiind chiar directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Gheorghe Paraschivu, şi Gabriel Popeangă, şeful Compartimentului Control din DGFP.

Popeangă, propunere de revocare

Senatul a mai luat în discuţie şi soarta prorectorului Vasile Popeangă, căruia i-a fost retras sprijinul pentru deserviciile de imagine aduse instituţiei şi neîndeplinirea obligaţiilor ce îi reveneau în calitate de prorector. Comisia de anchetă condusă de preşedintele Ştefan Ghimişi a expus un raport al activităţii prorectorului în care sunt înşiruite toate ieşirile publice ale lui Vasile Popeangă care au afectat universitatea şi pe salariaţii acesteia, în speţă cadrele de conducere. Popeangă a refuzat iniţial să fie audiat de comisie, însă, în cele din urmă, a prezentat un punct de vedere la întrebările acesteia. Răspunsurile prorectorului au fost considerate superficiale şi inconsistente, comisia de anchetă constatând că acesta a încălcat mai multe prevederi din Codul Etic al UCB, adoptat anul trecut. În finalul raportului de anchetă se propune revocarea lui Vasile Popeangă din funcţia de prorector. Acesta din urmă a anunţat din nou conducerea universităţii că a intrat în concediu medical. În aceeaşi situaţie se află şi prorectorul Onisifor Olaru, căzut de asemenea în dizgraţia Senatului.

Morega, în anchetă

Situaţia lui Dan Ilie Morega, profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice, a înfierbântat spiritele. Liderul PNL Gorj a făcut public faptul că doreşte schimbarea lui Adrian Gorun, atât din funcţia de rector al UCB, cât şi din funcţia de secretar general al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pe motiv de incompatibilitate şi prejudicii de imagine aduse filialei judeţene a PNL. Recent, Ministerul Educaţiei, printr-un ordin semnat şi de Adrian Gorun, i-a retras lui Morega titlul de doctor habilitat, obţinut la Universitatea Liberă Internaţională Moldova din Chişinău. Liderul PNL mai are însă un titlu de doctor, obţinut la Academia „Ştefan Gheorghiu“, fosta academie de cadre de conducere a regimului comunist. Senatul a dispus înfiinţarea unei comisii de anchetă care să stabilească dacă Dan Ilie Morega mai poate preda la Facultatea de Ştiinţe Economice. De altfel, Dan Ilie Morega a trimis o adresă în care anunţă conducerea UCB că mai deţine titlul de doctor obţinut la „Ştefan Gheorghiu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS