27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie, mame! Sosesc supertaţii!

Atenţie, mame! Sosesc supertaţii!

Mame din lumea întreagă, mare atenţie! Mai nou, la modă sunt taţii dominanţi şi dictatoriali, care ştiu totul despre mâncărica bebeluşilor şi despre scutece. Şi, mai ales, îşi „bagă“ nevestele în depresie.

Naşterea unui copil schimbă multe lucruri în interiorul cuplului, însă deseori se crede că persoana cea mai afectată de venirea pe lume a bebeluşului este mama (depresia postnatală, hiperactivitatea etc.). O nouă tendinţă care este la un pas să cucerească Marea Britanie şi care a fost importată, la fel ca multe altele, din Statele Unite, a scos la iveală şi „patologii“ care afectează doar figura paternă, transformându-l pe proaspătul tătic într-un adevărat „control freak“. Noul fenomen îl are în centrul atenţiei pe aşa-numitul „alpha dad“ (tată alfa), un personaj din ce în ce mai controversat, însă aflat în centrul unei controverse legate de oportunităţile egale ale cuplurilor moderne.

Prestigiosul cotidian Times a dedicat un amplu spaţiu acestui fenomen. „Alpha dad“ a apărut în Statele Unite, unde poartă un nume mai crud, dar şi mai precis. Este vorba de „momblocker“, în traducere „blocator matern“. „Momblocker“, „luat“ recent în vizor şi de NY Times Magazine, este un părinte care se transformă într-un supertată, hiperdominant şi dictatorial, care adoră să aibă controlul absolut, şi care refuză să încredinţeze mamei şi cea mai neînsemnată decizie legată de odorul său. „Momblocker“-ul ştie totul despre mâncărica pentru nou-născuţi, despre rutina şi programul bebeluşilor, despre scutece (mărimi, mărci) şi despre laptele praf (în cazul în care mama nu poate să alăpteze).

 

„Alpha dad“ – un tată dictator

 

Aşa numitul „Alpha dad“ controlează totul, nimic nu scapă ochilor săi vigilenţi şi este el cel care decide când şi unde să meargă în vacanţă în funcţie de nevoile bebeluşului pe care proaspătul tătic crede că îl cunoaşte mai bine decât oricine altcineva. El îl schimbă, el îi face baie, el îl culcă şi, dacă bebeluşul plânge, este el cel care îşi depăşeşte soţia la viteză în cursa spre pătuţ. La prima vedere, orice femeie şi-ar dori un astfel de soţ.

Însă lucrurile nu stau tocmai aşa. Doamnele care au un astfel de soţ “în bătătură” sunt deprimate, se simt marginalizate, „sub papuc“ şi incapabile să aibă o relaţie satisfăcătoare cu propriul odor. În multe cazuri, mai ales în Marea Britanie, „alpha dad“ poate ajunge la un nivel atât de ridicat de implicare faţă de propriul copil, încât se hotărăşte să îşi părăsească locul de muncă pentru a deveni un SAH-Dad (stay-at-home Dad), altfel spus casnic cu normă întreagă, şi îşi expediază nevasta la birou şi cât mai departe de copil.

Acest tip de tată este cel mai periculos, având în vedere că în realitate el visează să devină un fel de „mamă“ şi se întâmplă foarte rar ca relaţia de cuplu să se salveze în aceste situaţii extreme.

În cele mai multe dintre cazuri însă, „tatăl alfa“ este un profesionist foarte bine plătit, cult şi inteligent, care îşi domină soţia şi copilul cu telefoane constante între două şedinţe sau întâlniri de afaceri.

Ceea ce li se întâmplă de obicei acestor „control freaks“ este că ei se extenuează singuri (de cele mai multe ori totul culminând cu o prăbuşire fizică), după care totul se întoarce la normal. Asta doar până la sosirea celui de-al doilea copil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS