10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTun de 24 de miliarde de lei

Tun de 24 de miliarde de lei

Tunurile din judeţul Olt cu accize de la produsele petroliere au început să iasă la suprafaţă ca uleiul într-un pahar cu apă.

„Reţeta“ este simplă: societăţile se aprovizionează cu uleiuri minerale în regim de scutire a plăţii accizelor pentru a prepara produse ca vopsea, lacuri, cerneluri tipografice sau masticuri şi, de fapt, le vând către terţi drept carburant. Acciza, în loc să ajungă la stat, ajunge în buzunarul „întreprinzătorului“. La ultima „afacere“ de acest gen, în mai, Garda Financiară a stabilit cel mai mare prejudiciu din istoria recentă a fiscului, de 170 de miliarde lei vechi. „Gaura“ dată de LDC Superchim din Iancu Jianu anul trecut a ajuns în „administrarea“ AFP Slatina, fără speranţa că va fi recuperată vreodată, iar făptaşii, tineri de 20-30 de ani, sunt în vizorul DNA.

Săptămâna trecută, secţia din judeţ a Gărzii Financiare a stabilit alt prejudiciu, la Balş. Este vorba despre SC Chim Invest SA din localitate, care s-a sustras de la plata a 2.419.254 lei reprezentând accize şi TVA.

„Cazul se încadrează în modelul de evaziune fiscală practicat în domeniul produselor petroliere, prin care administratorii societăţilor utilizează documente fiscale pentru a ascunde sau disimula adevărata natură a bunurilor tranzacţionate. În cazul Chim Invest din Balş, s-a încercat ascunderea destinaţiei finale a uleiurilor minerale achiziţionate fără accize în scopul sustragerii de la plata acestora, a impozitelor şi taxelor la bugetul de stat“, a declarat comisarul-şef Damian Tănăsescu.

Societatea a fost înregistrată la ORC în decembrie 1994 şi în ianuarie 2005 a fost introdusă în faliment, cu lichidatorul SC Expert Com SRL Craiova. Firma a fost administrată de Constantin Niţu, de 49 de ani, din Balş, care deţinea 99,984% din acţiuni, alături de Marin şi Maria Niţi şi Ilie Oprea. Chim Invest a fost controlată la solicitarea Comisariatului General al Gărzii Naţionale din mai 2007.

Beneficiarul, o firmă fantomă

Comisarii au avut ca obiectiv verificarea realităţii operaţiunilor derulate de Chim Invest şi destinaţia finală a uleiurilor minerale neaccizate pe care le-a aprovizionat de la Rafinăria Vega din Ploieşti a Rompetrol şi de la SC Steaua Română SA din Câmpina. Actele financiar-contabile (facturi fiscale) arată că firma a livrat, între 18 octombrie şi 20 decembrie 2005, diluanţi şi degresanţi anticorozivi pentru SC Nevar Internaţional SRL Braşov, potrivit şefului secţiei.

„Informaţiile de la Comisariatul General al Gărzii Regionale din Braşov despre Nevar Internaţional arată că aceasta este o firmă de tip fantomă, nefuncţionând la sediul social declarat şi nedepunând la organul fiscal declaraţii cu obligaţiile la bugetul de stat şi nici deconturi de TVA. Informaţiile mai arată că firma din Braşov a comercializat drept carburanţi produsele aprovizionate, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale“, a spus Tănăsescu.

Notele explicative ale administratorului

În notele explicative date comisarilor, administratorul Constantin Niţu a arătat că societatea nu a desfăşurat activitate de producţie, potrivit comisarului-şef. Tănăsescu afirmă că garda a constatat că societatea Chim Invest n-a avut personal angajat, nu a consumat energie electrică, nu a omologat produsele, nu a întocmit buletine de analiză şi nici certificate de calitate, fiind doar intermediar între cele două rafinării şi terţe persoane.

„Destinaţia finală pentru care firma a fost autorizată de către DGFP Olt nu a fost respectată“, a afirmat Damian Tănăsescu. El susţine că, în baza autorizaţiilor eliberate de DGFP, Chim Invest a aprovizionat fără accize, cum arată documentele verificate, 335,19 tone de white-spirit şi solvent de la Vega şi 755,86 tone de component DA şi dilustar white-spirit de la Câmpina în nici o lună la sfârşitul anului 2005.

Aceste produse şi încă 103,76 tone de uleiuri minerale neaccizate şi ulei T12 tip A, luate de asemenea de la Câmpina, în total 1.194,75 tone de diluanţi şi degresanţi, au fost livrate către Nevar Internaţional, a afirmat Damian Tănăsescu.  

Prejudiciul

Şeful secţiei judeţene a Gărzii Financiare a precizat că, potrivit Codului Fiscal (art. 240, alin. 1) şi HG 44 din 2004 (titlul VIII, pct. 7, alin. 1), utilizatorii care schimbă destinaţia finală a produselor achiziţionate ca uleiuri minerale neaccizate sunt obligaţi să plătească acciza calculată la nivelul celei pentru benzină cu plumb. „Organul de control a apreciat că prin schimbarea destinaţiei celor 1.149,75 tone de uleiuri minerale aprovizionate în regim de scutire de la plata accizelor, Chim Invest a prejudiciat statul cu 2.032.987 lei accize şi 386.267 lei TVA în perioada octombrie-decembrie 2005“, a conchis Damian Tănăsescu.

Fiscul, din nou în încurcătură

Elena Gherghină, directoarea DGFP, a declarat că firma din Balş a fost autorizată pe baza documentelor depuse la dosar privind spaţiul, instalaţiile, personalul şi contractele semnate, verificate în 11 octombrie 2005. „S-a făcut certificarea de primire a produselor la fiecare intrare după ce s-au eliberat autorizaţii pe furnizori, s-a făcut certificarea calităţii produselor, autorizaţia a fost trimisă la producător, s-a făcut comunicarea lunar către instituţiile de control“, a declarat şefa fiscului cu dosarul în faţă, ca şi în cazul LDC Superchim.

Numai că dosarul nu poate folosi ca scuză pentru nici unul dintre organele de control care nu şi-au făcut treaba. Se pare că a venit vremea să cadă nişte capete…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS