15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal în vama din Mehedinţi

Scandal în vama din Mehedinţi

Scandal cu iz de viză şi trafic blocat ieri în Vama Porţile de Fier 1 din Mehedinţi. Sute de români au fost trataţi inuman de poliţiştii de frontieră, care au ignorat o hotărâre dată de Ministerele de Externe ale României şi Serbiei.

Zeci de familii au aşteptat ieri ore în şir în Vama Porţile de Fier 1 din Mehedinţi pentru a pleca legal în Serbia.
„Aşteptăm de cinci-şase ore la punctul de trecere a frontierei. Stăm cu copiii aici şi nimeni nu ne spune ce se întâmplă. Am fost anunţaţi că putem pleca în Europa, prin vama de la Porţile de Fier 1, fără să mai avem nevoie de viză. Am fost şi la consulatul de la Timişoara şi am sunat şi la Ambasada Serbiei de la Bucureşti, toţi ne-au comunicat să mergem liniştiţi, că nu mai avem nevoie de viză şi de la ei nu se mai eliberează. Poliţiştii de frontieră, în frunte cu un comisar Meche, ne-au interzis să trecem prin vamă. Sârbii ne primesc fără viză, iar românii ne cer viză să plecăm din ţară“, a declarat Adriana Lolea, o turistă de 35 de ani.

Unii trec graniţa, alţii nu

Cu toate că decizia ridicării vizelor obligatorii intrase în vigoare de miercuri, poliţiştii de frontieră au aplicat legea după bunul plac, iar vama a fost trecută numai de cei agreaţi de ei.
„Poliţistul se uită în ochii tăi, dacă te place, treci, dacă nu, faci cale întoarsă. Poliţiştii de frontieră au abuzat de haina pe care o poartă. Cineva va trebui să răspundă pentru aceste ilegalităţi“, a declarat Nicoleta Titerlea, de 33 de ani, care călătorea spre Grecia cu familia.
„Eu am trecut pe 3 iulie, la ora 15.00, la sârbi fără viză şi m-am întors în România pe 4 iulie, din nou fără viză. Acum am încercat să plec din nou şi nu m-au mai lăsat poliţiştii. De nervi, am tras maşina de-a doua pe sensul de ieşire din ţară şi am refuzat să mai plec de acolo până se va rezolva situaţia“, a declarat Vasile Nămăilă, de 40 de ani.
De trei ani, românii şi sârbii se pot vizita doar cu paşaport şi viză obţinută de la consulatul Serbiei din România.
Pe 4 iulie, Ministerul de Externe al ţării vecine a anunţat oficial că românii pot călători în Serbia doar cu paşaportul, fără să mai aibă nevoie de viză. Autorităţile din Mehedinţi nu s-au conformat, fiind nevoie de intervenţia telefonică a directorului Departamentului Poliţiei de Frontieră de la Timişoara, Dan Bardaş, care a dat ordin ca turiştii români să fie lăsaţi să treacă.
„Ministerul de Externe al României a luat cunoştinţă de decizia Ministerului de Externe al Serbiei. Eu am dat ordin ca românii să fie lăsaţi să treacă dincolo fără viză“, a declarat Dan Bardaş.

Şefii dau din umeri

Românii care aşteptau de ore întregi au luat cu asalt clădirea vămii, unde l-au tras la răspundere pe şeful poliţiştilor.
„Nu pot comenta ce se întâmplă, nu ştiu cum au trecut românii în Serbia pe 3 iulie fără viză. Până ce nu voi primi un ordin scris nimeni nu va trece fără viză prin Vama de la Gura Văii“, a declarat Florea Meche, comisarul-şef din Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I. De asemenea, purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi, Valeriu Pera, a refuzat să dea detalii despre situaţia creată la Porţile de Fier I: „Nu vă pot spune nimic. Cel care a dat ordinul să răspundă. Şefa mea de la Bucureşti, purtătoarea de cuvânt, mi-a interzis să vorbesc cu presa“. În urma unui ordin dat tot prin telefon, traficul a fost reluat în vamă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU