14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCosaşii momârlanilor vin din Gorj

Cosaşii momârlanilor vin din Gorj

Zeci de zilieri din judeţele limitrofe vin dis-de-dimineaţă în piaţa centrală din Petroşani pentru a fi luaţi la muncă pe dealuri, unde momârlanii îi aşteaptă la coasă. Pentru o zi de muncă la coasă, un bărbat câştigă 1.000.000 de lei vechi şi mâncare, în timp ce femeile care muncesc la întorsul fânului primesc până la 400.000 de lei. Munca este extrem de grea, dar pieţele se umplu cu doritori în fiecare zi. Oamenii vin, momârlanii îi tocmesc, cad la învoială pentru mâncare şi băutură şi apoi încep lucrul. „În fiecare dimineaţă suntem aici şi aşteptăm să fim târguiţi de cei care au terenuri. Avem zile când găsim de lucru, dar şi multe în care nu ne iese nimic, după cum este norocul“, a declarat Alexandru, un cosaş care spune că este în Valea Jiului de aproape o lună.
Oamenii susţin că ajung să câştige într-o lună şi 1.500 de lei noi, dar pentru banii aceştia muncesc din greu. „Momârlanii au pământuri pe dealuri. Este greu de cosit şi plătesc foarte prost. Unii îşi bat joc de noi şi au fost persoane care nu ne-au dat banii cu care ne-am învoit, însă nu avem ce face. Dacă nu acceptăm, nu mai câştigăm nimic”, a spus alt cosaş.

Maramureşenii au luat calea străinătăţii

În anii trecuţi, majoritatea cosaşilor care veneau să lucreze în Valea Jiului erau din zona Maramureşului, însă aceştia au renunţat pentru un loc de muncă în străinătate mai bine plătit. „Eu vin de vreo opt ani la coasă aici, iar anii trecuţi aveam concurenţă mare cu maramureşenii, care erau foarte muncitori. Anul acesta însă doar noi din Gorj am venit până acum şi am înţeles că toţi cei din Maramureş cu care ne întâlneam până acum au plecat la muncă în străinătate“, a declarat un cosaş.
Momârlanii aleg să îi ia la muncă pe cei veniţi din altă parte decât pe localnici, deoarece sunt mai muncitori şi nu au pretenţii. „Nu prea lucrează toţi, cer mult pentru ziua de coasă. Nu mai sunt ca până acum, să tragă, dar asta este şi din cauză că anul ăsta e arşiţă şi nu pot munci la fel. Trebuie să-i alegi cu grijă, că altfel ieşi în pagubă. Dacă îţi vine o zi şi nu munceşte, nu poţi să nu-i dai banii, degeaba nu-l mai iei şi ai pierdut un milion şi banii pe hrană. Sunt şi care sunt buni şi fac treabă, dar trebuie să-i alegi bine. Eu am avut trei, că e prea scump. Anul trecut am luat şapte, da’ atunci era şase sau 700 de mii ziua“, a declarat Ion Strâmb, momârlan.
Momârlanii din Valea Jiului au terenuri multe şi păşuni, iar pentru coasă sunt dispuşi să angajeze străini, deoarece este o muncă grea şi ia timp, în condiţiile în care ei sunt nevoiţi să-şi ducă turmele la păşune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS