12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGaşca de minister pune frână hemodializei

Gaşca de minister pune frână hemodializei


Trei centre de hemodializă construite de o firmă privată la standarde europene în Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Oradea sunt ţinute cu porţile închise de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Centrele de hemodializă din spitale nu mai fac de mult faţă cerinţelor moderne de tratament şi nici numărului de bolnavi cronic în continuă creştere.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi directorul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Vasile Ciurchea, sunt acuzaţi de firma craioveană RENAMED PHARMA de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de refuz nemotivat de a încheia contracte prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu trei centre private, ultramoderne de hemodializă. RENAMED a construit şi dotat în Drobeta Turnu Severin, Craiova şi Oradea trei centre de hemodializă care rivalizează cu cele mai moderne aşezăminte medicale de acest gen din lume. Valoarea investiţiei în respectivele centre se ridică la peste zece milioane de euro şi constă în trei imobile construite şi dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie specifică hemodializei.

Câteva sute de bolnavi de insuficienţă renală şi-au exprimat dorinţa scrisă de a face şedinţele de dializă în aceste centre, în condiţiile în care dializarea pe aparatele spitalelor pune în pericol viaţa pacienţilor, din cauza aparaturii învechite şi a numărului de ore de funcţionare prea mare pentru capacitatea la care au fost proiectate. La Drobeta Turnu Severin, un centru modern de hemodializă este gata să funcţioneze din luna martie 2007, dar are porţile închise în ciuda tuturor aprobărilor pe care proprietarul le deţine.

 

Medicii din sistem recunosc, contabilul de la minister nu

 

Prin adresa nr. 4.374 din 11 aprilie 2007, semnată de conducerea Spitalului din Drobeta Turnu Severin şi transmisă la RENAMED, s-a dat acordul pentru tratarea bolnavilor de rinichi în centrul privat de hemodializă: „Vă facem cunoscut că în data de 11.04.2007, Consiliul Medical al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin a analizat situaţia Centrului de Hemodializă aflat în structura unităţii în corelaţie cu oferta dumneavoastră privind serviciile medicale de dializă pentru bolnavii aflaţi în acest program şi s-a hotărât: Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin îşi dă acordul de principiu pentru bolnavii aflaţi în program de dializă cronică pentru a fi preluaţi de unitatea dumneavoastră“.

Practic, prin această adresă spitalul îşi desfiinţează propria secţie, recunoscând superioritatea actului medical oferit de firma privată. Înainte de acordul conducerii Spitalului Judeţean Mehedinţi, în februarie 2007, a fost eliberată autorizaţia sanitară de funcţionare nr. 57 de către Autoritatea de Sănătate Publică Mehedinţi. Condiţiile foarte bune, precum şi dotările la nivel european ale Centrului Privat de Hemodializă Drobeta Turnu Severin au fost recunoscute şi atestate ca atare şi de Subcomisia Naţională de Evaluare a Unităţilor de Dializă Publice şi Private (SNEUDPP) din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin Decizia provizorie de evaluare nr. 50 din 27 martie 2007: „În urma analizării documentelor anexate cererii de evaluare, se constată îndeplinirea condiţiilor minime pentru contractarea serviciilor specifice pentru următoarele locaţii: Centrul Privat de Hemodializă Drobeta Trunu Severin, b-dul Carol I, nr. 79, judeţul Mehedinţi“. Decizia este semnată de dr. Carmen Şotîngă, preşedinta SNEUDPP.

Imediat după amenajarea Centrului Privat de Dializă din Drobeta Turnu Severin, RENAMED a făcut toate demersurile necesare pentru a intra în relaţii contractuale cu CNAS. De asemenea, a încheiat contracte cu firme specializate în domeniul transportului bolnavilor, al cateringului, al recuperării şi distrugerii deşeurilor rezultate, al curăţeniei şi dezinsecţiei, de protecţie şi pază etc. După toate acestea, încheierea contractului cu CNAS ar fi trebuit să fie o simplă formalitate. N-a fost să fie aşa!

La limita suportabilităţii

 

În ciuda tuturor evidenţelor, CNAS a refuzat până acum să ofere o şansă la viaţă bolnavilor cronic de rinichi din Mehedinti, nesemnând contractul cu societatea care a construit şi dotat centrul de hemodializă din Drobeta Turnu Severin. De cinci luni, o investiţie de milioane de euro făcută într-un domeniu atât de sensibil, Sănătatea, nu poate servi bolnavilor din motive strict birocratice, adică refuzul semnării contractului de către CNAS. Florin Mărgineanu, medic primar nefrolog, şef de peste 20 de ani al Centrului de Dializă de la Spitalul Judeţean Mehedinţi, i-a trimis o scrisoare ministrului Eugen Nicolăescu în care deplânge starea jalnică a secţiei pe care o conduce şi îl informează pe ministru de alternativa centrului privat.

„În judeţul Mehedinţi există o boală renală, nefropatie endemică balcanică, ce face ca numărul bolnavilor cu insuficienţă renală cronică care au nevoie de dializă să fie foarte mare. Din cauza aparatelor de hemodializă foarte vechi, de peste 25 de ani, şi a numărului redus al acestora, numai şapte aparate, nu reuşim să asigurăm tratamentul la peste 100 de bolnavi care sunt în program de hemodializă cronică. Facem şedinţe de hemodializă în cinci ture (24 de ore din 24), bolnavii fiind subdializaţi, prezentând numeroase complicaţii. Cu ajutorul unui investitor, am amenajat în municipiul Drobeta Turnu Severin un Centru de Dializă Privat – Renamed Medical Service II, care corespunde tuturor protocoalelor medicale de organizare şi funcţionare. Centrul este dotat cu 20 de aparate noi, germane, de ultimă generaţie, o staţie de tratare a apei cu osmoză inversă, fotolii-pat cu comandă automată, săli de dializă pentru bolnavii purtători de virusuri hepatice, condiţii de microclimat şi ambianţă perfecte“, se arată în scrisoarea medicului Mărgineanu.

Mai mult decât mărturia medicului care-i îngrijeşte pe dializaţii din Mehedinţi nu se poate aduce alt argument în favoarea funcţionării centrului privat în discuţie care poate oferi un dram de speranţă şi omenie bolnavilor. Nici la Craiova, în Secţia de hemodializă a Spitalului Judeţean, situaţia nu este altfel decât la Severin.

„Craiova are nevoie de încă un centru de nefrologie pentru că, în momentul de faţă, la Spitalul de Urgenţă se lucrează în cinci ture, cu aparatele solicitate la maximum, încât nu au timp să se răcească. Mai mult, 160 de oameni sunt pe liste de aşteptare ca să fie dializaţi. Aceşti bolnavi sunt internaţi, echilibraţi, apoi urmăriţi până în momentul în care vor putea să intre pe dializă. Dacă se prelungeşte foarte mult perioada de aşteptare, este pusă în pericol viaţa acestor bolnavi. În concluzie, deschiderea unui nou centru este o necesitate pentru bolnavi“, a declarat prof. dr. Eugen Moţa, şeful Centrului de Nefrologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

 

Cu aceiaşi bani servicii mai bune

 

Sofia Duţescu, reprezentanta RENAMED, susţine că în orice mod ar fi interpretat textul Legii nr. 95/2006, rezultă cu claritate posibilitatea legală de a investi în domeniul sănătăţii şi, implicit, obligativitatea CNAS de a contracta servicii în domeniul medical cu societăţi private. „Ministrul Eugen Nicolăescu se opune cu o înverşunare demnă de o cauza mai bună investiţiilor reale în Sănătate. Singurul aşa-zis argument al lui Nicolăescu pentru acest comportament este că problema se va rezolva o dată cu scoaterea la licitaţie şi privatizarea centrelor de dializă de la stat. Chiar şi pentru o persoană fără pregătire juridică este uşor de înţeles că între privatizarea centrelor de dializă din spitalele de stat şi contractarea de servicii de dializă cu un centru privat este o mare diferenţă şi că una dintre acţiuni nu are absolut nimic în comun cu cealaltă“, a spus Sofia Duţescu. Pentru centrul privat de hemodializă patronii nu au cerut costuri suplimentare pentru şedinţa de dializă. Costul şedinţei de dializă pe care CNAS îl plăteşte, prin Programul Naţional de Dializă, centrelor de stat şi private existente deja se învârteşte în jurul sumei de 113 euro/şedinţă/pacient. Dacă nu se cer bani în plus, atunci unde este problema?

 

Ce este bun nu este pentru bolnavi

 

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, are o explicaţie uluitoare pentru refuzul semnării contractului cu casa: „Casa nu poate încheia contract cu RENAMED şi cu nici o altă firmă privată aflată în aceeaşi situaţie pentru că nu are cadrul legal. Ar trebui modificate HG nr. 292/2007 şi multe alte acte normative, dar noi nu putem avea iniţiativă legislativă, ci doar ministerul. În 2004, la licitaţia prin care opt secţii de hemodializă ale spitalelor publice din ţară au fost scoase la privatizare printr-un program finanţat de Banca Mondială s-a folosit pentru aceasta un ordin al ministrului care nu mai poate fi aplicat şi în acest caz pentru că aici nu externalizăm o secţie a unui spital, ci externalizăm servicii. Centrul de hemodializă din Severin existent la spitalul public nu se poate compara cu cel al societăţii RENAMED, care este superior, şi eu recunosc acest lucru. Dacă aş încheia contractul cu ei, nu aş primi viză de la jurişti şi nici de la supraveghetorul de la Ministerul de Finanţe. Personal, nu am o problemă cu societatea care a construit şi dotat centrele private de hemodializă care sunt, recunosc încă o dată, mult peste cele din sistemul public“, a spus Ciurchea.

Toată investiţia privată din sistemul sanitar românesc riscă să se ducă pe apa sâmbetei pentru că Ministerul Sănătăţii nu vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care legislaţia, şi aşa aiuritoare în domeniu, să fie pusă de acord cu realitatea din sistem! În lipsa acelei hotărâri, bolnavii dializaţi sunt condamnaţi să-şi purifice sângele de toxine prin aparate vechi care se defectează în timpul şedinţelor, care le pun viaţa în pericol, şi să stea în condiţii hoteliere mizere, deşi există alternativă incomparabil mai bună şi în care statul nu trebuie să investească nici un leu. De ce refuză Ministerul Sănătăţii să armonizeze legislaţia cu realitatea care stă să-l înghită numai Eugen Nicolăescu poate să ştie! Noi trăim în continuare în România şi asta ne ocupă tot timpul, cum ar zice un coleg de breaslă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII