13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDesfăşurare de forţe în sistemul sanitar

Desfăşurare de forţe în sistemul sanitar

39 de laboratoare medicale, 397 de medici de familie şi 722.000 de oameni vor fi implicaţi, numai în Dolj, în derularea celui mai ambiţios proiect iniţiat în Sănătate: programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei.

Întreaga populaţie, de 722.000 de oameni, a Doljului va trebui să treacă în următoarele 12 luni pe la medicul de familie în cadrul programului privind evaluarea stării de sănătate. Acest lucru presupune o desfăşurare de forţe fără precedent în sistemul sanitar. Potrivit CAS Dolj, greul pentru derularea programului îl vor duce laboratoarele, care va trebui să-şi organizeze foarte bine activitatea pentru a face faţă afluxului enorm de oameni care o să-şi facă analizele. „Laboratoarele va trebui să aibă suficient personal care să facă recoltările, să aibă genţi frigorifice pentru depozitarea probelor şi să poată asigura transportul lor la laborator în condiţii corespunzătoare“, a declarat Aura Gabriela Militaru, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Spitalul de Urgenţă, singurul care n-a semnat

Pentru derularea programului, CAS Dolj a încheiat contracte cu 39 de laboratoare de analize medicale, private şi de stat, din cele 40 existente în judeţ, cu excepţia Spitalului de Urgenţă Craiova. Gabriela Militaru a mai spus că implicarea spitalelor în program a făcut ca posibilitatea apariţiei cozilor în punctele de colectare să fie destul de redusă. Preşedintele CAS Dolj a recunoscut totuşi că neimplicarea Spitalului de Urgenţă Craiova – cel mai mare spital din Oltenia – se va vedea, dar că unitatea sanitară mai are timp să se răzgândească şi să încheie contract: „S-a afirmat că spitalul nu a încheiat contract cu noi pentru că nu ştia că trebuia să aibă contract pentru controlul extern de calitate. Mă îndoiesc că n-ar fi ştiut din timp că trebuie îndeplinită această condiţie. Oricum, dacă vor să încheie contract cu noi, nu este timpul pierdut“.

Medicii vor primi bani în plus

În ceea ce priveşte medicii de familie, aceştia vor avea de văzut, după calculele CAS Dolj, aproximativ trei pacienţi pe oră. Deşi iniţial cei 397 de medici de familie s-au arătat nemulţumiţi de volumul de muncă foarte mare şi de posibilitatea de a lucra peste program, până la urmă au acceptat situaţia şi au semnat contractele cu CAS Dolj, având în vedere că aceste servicii suplimentare urmează să fie plătite.

Pentru derularea programului în prima etapă (iulie, august şi septembrie) s-au alocat 581.000 de lei pentru medicina primară şi 1.817.000 de lei pentru serviciile medicale paraclinice (laborator).

Ce trebuie să facă pacienţii?

Programul se adresează tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Persoanele asigurate se vor adresa medicului la care sunt înscrise, iar persoanele neasigurate îşi vor alege un medic de familie la care doresc să meargă.

Programul se va desfăşura în cinci etape a câte trei luni, începând cu luna iulie 2007. De exemplu, în prima etapă se vor prezenta la medicul de familie, având obligatoriu asupra lor taloanele securizate primite prin poştă, persoanele născute în acel trimestru (iulie, august sau septembrie). De asemenea, în ultima etapă, medicii vor programa pentru examinare persoanele care din motive întemeiate nu au fost programate sau evaluate în etapele anterioare.

După examinarea de către medicul de familie, pacientul va face o serie de analize medicale la recomandarea medicului de familie, din cele nouă prevăzute în ordinul de ministru: hemoleucogramă completă, creatinină serică, glicemie, sideremie, sumar de urină, colesterol seric total, HDL colesterol, trigliceride, TGP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS