12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnghesuială la cursurile de formare profesională

Înghesuială la cursurile de formare profesională

Criza de muncitori calificaţi în domeniul construcţiilor a determinat conducerea Centrului Regional pentru Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) să organizeze cât mai multe cursuri în acest domeniu.

VÂLCEA. Cele mai căutate programe ale CRFPA sunt, anul acesta, cele care formează muncitori calificaţi în domeniul construcţiilor. De aceea, conducerea instituţiei vâlcene a hotărât suplimentarea numărului de cursuri organizate pe această filieră. „Faptul că foarte mulţi muncitori în construcţii au plecat în străinătate pentru a lucra în acelaşi domeniu, dar pentru salarii incomparabil mai mari a determinat o criză de lucrători calificaţi. De aceea, firmele de profil din Vâlcea, dar şi persoanele fizice ne solicită să organizăm cursuri de formare în cât mai multe specializări din construcţii. În această perioadă, avem în derulare câteva cursuri pentru zidari“, a explicat Constantin Ghinescu, directorul CRFPA Vâlcea. Acesta a afirmat că 50% din programele de instruire sunt  pentru formarea muncitorilor calificaţi în construcţii. „Încercăm să satisfacem nevoia pieţei. Dacă în prezent e nevoie de oameni care să ştie ceva meserie pe şantier, noi derulăm aceste programe. Firmele de construcţii din ţară măresc salariile pentru lucrători şi acesta este un lucru bun, pentru că se încearcă păstrarea oamenilor calificaţi în România“, a mai spus Constantin Ghinescu.

Şi ciobanii trebuie calificaţi

Alte calificări dorite de vâlceni şi oferite de CRFPA sunt cele în agricultură, horticultură şi creşterea animalelor. „Competenţele sunt obligatorii, impuse de Uniunea Europeană. Cu cât oamenii înţeleg mai repede acest lucru, cu atât putem pune pe picioare o economie serioasă. Să luăm, de exemplu, ciobanii. Ei nu îşi mai pot vinde brânza pe piaţă dacă nu prezintă o calificare minimă în creşterea animalelor şi procesarea laptelui. Dacă vin la noi, se înscriu la cursuri şi după o perioadă de instruire primesc adeverinţa necesară”, a explicat Constantin Ghinescu. Acelaşi lucru se aplică şi crescătorilor de vaci, ale căror produse nu pot fi comercializate fără dovada unei calificări în domeniu. De la începutul anului şi până în prezent, cursurile CRFPA au fost absolvite de 750 de persoane, dintre care 300 au participat la programe direct la Centru. Restul persoanelor au beneficiat de instruire la firma în care lucrau, pe baza unui contract dintre angajator şi instituţia vâlceană. „Dacă numărul celor care sunt angajaţi după absolvire este sub 50%, renunţăm la organizarea cursului pentru că respectiva calificare nu este cerută pe piaţă”, a declarat Ghinescu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS