10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGravidă moartă în maternitatea Spitalului Caracal

Gravidă moartă în maternitatea Spitalului Caracal

O femeie însărcinată în luna a noua a murit în maternitatea Spitalului Caracal-Olt, la câteva ore de la internare. Cadrele medicale n-au reuşit să salveze nici copilul, o fetiţă, care a murit la scurt timp după decesul mamei. Ionela Bălşanu a lăsat în urmă un băieţel de şase ani.

Tragedia s-a petrecut sâmbătă, în jurul orei 15.00. În timp ce datele oficiale ale conducerii spitalului şi ale Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Olt arată că femeia nu a murit din vina medicilor, rudele acesteia şi unii pacienţi din spital susţin că decesul a avut cauze suspecte. Directorul spitalului, Constantin Nicu Vladu, precum şi directoarea ASP, Dana Conea, susţin că Ionela Bălşanu, de 27 de ani, din localitatea Deveselu, ar fi murit în urma unei embolii amniotice (o parte din lichidul amniotic a pătruns în sânge). Rudele Ionelei spun însă că în acest caz ar fi vorba de culpă medicală, iar cei vinovaţi ar trebui să răspundă în faţa legii.

„A fost lăsată singură în sala de naşteri“

Ionela s-a simţit rău sâmbătă. Ea a fost însoţită la spital de mama sa, Ioana, care aştepta în hol, cu sufletul la gură, ca nepoţica ei să se nască. Tocmai vorbise cu Ionela că trebuie să cumpere o cartelă pentru telefon. După zece minute a auzit un geamăt ciudat în salon şi apoi ţipete. Când a intrat, femeia a încremenit în momentul în care şi-a văzut fata fără suflare, căzută lângă pat. În câteva secunde, în sală s-au strâns mai multe paciente şi medici. Aceştia au început resuscitarea pentru salvarea femeii şi a copilului din pântecele ei. Totul a fost în zadar. Atât tânăra, cât şi pruncul ei au decedat. Familia Ionelei crede că ea a murit din cauza neglijenţei medicilor. „A fost lăsată singură în sala de naşteri. Mai erau acolo două femei care născuseră. Atât. Asistenta a zis că se duce să mănânce. Tinerele care erau în sală cu Ionela au spus că fata a început să tremure şi s-a simţit rău după injecţia de dilatare. Cred că i-au făcut o doză prea mare. Mi-au omorât copilul! Au omorât două suflete!“, a spus disperată mama Ionelei.

„A fost o moarte subită“

Imediat ce a fost anunţat decesul, la spital şi-au făcut apariţia şi directorul unităţii, Constantin Nicu Vladu, precum şi soţia sa, Carmen, care în prezent ţine locul şefului de secţie de la Ginecologie, dr. Constantin Niţu, aflat în concediu de odihnă. Constantin Nicu Vladu a afirmat că totul s-a întâmplat foarte repede. „Totul a fost subit. Pacienta a venit la spital pe picioarele ei. I-au fost făcute analize şi a fost dusă apoi în sala de naşteri. În jurul orei 14.00 s-a ridicat, i s-a făcut rău şi a căzut uşor lângă pat. Totul s-a petrecut foarte repede. Noi înţelegem durerea familiei şi poate că din cauza asta a dat vina pe cadrele medicale. Aici, bolnavii sunt bine trataţi, iar pacienta nu a fost lăsată singură în sala de naşteri. Poate că asistenta a lipsit câteva secunde, cât s-a dus să ia un tratament sau altceva, dar nu a plecat pe altă secţie. Oricum, până ce nu soseşte rezultatul autopsiei, nu putem spune mai multe despre cauza morţii pacientei“, a spus directorul spitalului.

În timp ce rudele Ionelei susţin că ea a mers mereu la control, iar medicii spuneau, de fiecare dată, că sarcina evoluează bine, doctoriţa Carmen Vladu şi medicul Mircea Daviţoiu susţin că pacienta a fost internată de patru ori pentru că avea unele probleme. Imediat după ce a fost constatat decesul, la spital au sosit şi poliţiştii, care au început o anchetă. Medicul legist a prelevat probe şi le-a trimis la Bucureşti, în vederea stabilirii cauzei morţii. Familia Ionelei e hotărâtă să ceară socoteală celor vinovaţi de moartea tinerei.

Aproape tot satul s-a strâns ieri la locuinţa Ionelei, pentru a o conduce pe ultimul drum. Cu braţele pline de flori, sătenii şi colegele de serviciu ai tinerei nu s-au oprit nici o clipă din plâns. Ionela Bălşanu a luat cu ea fetiţa care nu a apucat să vadă lumina zilei şi a lăsat în urmă un băieţel de numai şase ani, care ştie că mama lui doarme pentru că se simte rău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII