14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFântânile au rămas fără apă

Fântânile au rămas fără apă

Temperaturile ridicate şi seceta din ultima vreme au afectat numeroase surse de apă din judeţul Gorj. Există oameni ale căror fântâni au secat şi care sunt nevoiţi să se descurce aşa cum pot.

GORJ. În ultima vreme, fântânile din satul Tetila, învecinat cu localitatea Curtişoara, au rămas fără apă. Potrivit localnicilor, fântânile au secat, iar ei sunt nevoiţi să care apă de la distanţe de peste 1,5 kilometri. „Avem o fântână în faţa casei şi a secat. Are nisip, nu mai este apă deloc. Aşa că luăm maşina şi cărăm apă de unde apucăm, din ACH, cu bidoane, sticle. Ţinem sticlele cu apă înşirate prin curte, pline, ca să avem cu ce uda în grădină. Asta este situaţia. Mai grav este că avem reţea de apă, dar nu merge. Nu este presiune ca să urce apa până la noi. Sunt şi oameni mai bătrâni, care cară apă ca şi noi“, a spus Dumitru Niculescu.
50 de familii din Bălăneşti primesc apă cu cisterna

În comuna gorjeană Bălăneşti, 50 de familii din satul Voiteştii din Deal au rămas fără apă, pentru că, din cauza secetei, fântânile au secat. Chiar dacă va ploua, nivelul apei nu va creşte astfel încât sătenii să-şi poată folosi fântânile. Localitatea nu are reţea de apă potabilă, aşa că edilul Dorel Roşu a apelat la jandarmii gorjeni. O cisternă cu şase tone de apă potabilă vine de două ori pe săptămână în sat. Oamenii ies la porţi cu butoaie, bidoane de plastic sau găleţi, pentru a se aproviziona. „Este foarte greu, mai ales că satul este izolat şi oamenii nu au de unde să ia apă. Vin jandarmii şi le aduc, când vine maşina foieşte satul. Toţi vor cât mai multă. Trebuie să le ajungă trei- patru zile. Apa de la jandarmi o folosesc la băut şi gătit, iar la animale le mai dau de la un râu şi de la fântânile care nu au secat, dar e murdară“, a declarat primarul Dorel Roşu.
„La solicitarea edilului comunei Bălăneşti, am deplasat cisterna şi încercăm ca apa să ajungă la tot satul. Sunt peste 270 de persoane, vreo 50 de familii. Este program, mergem la Voiteştii din Deal în fiecare marţi şi joi. Oamenii ştiu şi ne aşteaptă dis-de-dimineaţă“, a spus Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj.
La Voiteştii din Deal, în luna august vor începe lucrările de aducţiune a apei, dar abia la primăvară oamenii s-ar putea să aibă apă la robinete.

Probleme şi la Albeni

În judeţul Gorj, seceta le face probleme şi localnicilor din Albeni, care, de asemenea, primesc apă de la cisterna jandarmilor. Nici aici nu există canalizare sau alimentare cu apă, iar câteva  fântâni au secat. Potrivit prefectului Ştefan Marian Popescu Bejat, situaţia în judeţ nu este gravă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS