22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal75 de milioane pentru viaţa unui elev

75 de milioane pentru viaţa unui elev

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a găsit mai multe nereguli la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ din Craiova în urma anchetei deschise după accidentul din decembrie, când un elev şi-a pierdut viaţa.

Marian Moşoiu, elev în clasa a IX-a F la Grupul Şcolar Industrial „Traian Demetrescu“ din Craiova, a decedat în cursul serii de luni, 4 decembrie, la Spitalul de Urgenţă Craiova. Tânărul fusese rănit în aceeaşi zi, în jurul orei 16.00, după ce un aparat de sudură cu acetilenă, depozitat în atelierul şcolii, a explodat lângă el. Poliţiştii doljeni au stabilit din primele cercetări că, în momentul exploziei, tânărul se afla într-o încăpere a atelierului şcolii ce era amenajată pentru păstrarea utilajelor. În momentul în care a încercat să-şi aprindă o ţigară cu bricheta, un aparat de sudură cu acetilenă a explodat. Decesul elevului a survenit în urma multiplelor răni suferite la nivelul feţei, după ce capacul aparatului de sudură l-a lovit în cap şi l-a doborât pe podeaua din beton a atelierului.

Aparat de sudură artizanal

Accidentul în care şi-a pierdut viaţa elevul Moşoiu a fost preluat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj şi înregistrat ca accident de muncă, pentru că acesta s-a petrecut în timpul desfăşurării orelor de practică ale elevilor clasei a IX-a F, din care făcea parte şi elevul Moşoiu. În urma anchetei s-a stabilit că responsabilitatea pentru acel accident o poartă şcoala. „Am terminat cercetările în acest caz, în prezent dosarul fiind la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Am stabilit că instituţia de învăţământ a încălcat mai multe norme, aceasta fiind sancţionată cu două amenzi, una în valoare de 70 de milioane şi alta de 80 de milioane de lei vechi“, a declarat Silviu Poenaru, inspector în cadrul ITM Dolj.

Grupul Şcolar Industrial „Traian Demetrescu“ a fost sancţionat cu 70 de milioane de lei vechi pentru că nu a evaluat riscurile de accidentare şi nu a întocmit planul de prevenire a accidentelor. Cealaltă amendă a fost aplicată pentru că aparatul de sudură care a explodat era neomologat, fiind construit artizanal, dar şi pentru că a fost depozitat plin cu apă într-un spaţiu inadecvat.

Din 150 de milioane au rămas… 75

Conducerea Grupului Şcolar Industrial „Traian Demetrescu“ spune că instituţia de învăţământ a achitat amenda. „Am plătit 75 de milioane de lei amendă, pentru că se plăteşte la jumătate în 48 de ore. S-a stabilit că vinovaţi sunt trei salariaţi ai şcolii, maistrul-instructor şi încă doi muncitori, care îşi desfăşurau activitatea în atelier, şi nu au asigurat locul de depozitare“, a declarat Octavian Gavrilă, directorul de la „Traian Demetrescu“. Conform conducerii liceului, suma plătită va fi recuperată din salariile celor trei, prima reţinere fiind deja aplicată pe luna iunie.

Chiar dacă toţi cei trei angajaţi ai şcolii vor plăti amenda, fiind consideraţi responsabili de depozitarea inadecvată a aparatului de sudură, directorul şcolii susţine că singurul vinovat al accidentului este chiar elevul, care a încercat să-şi aprindă ţigara într-un loc în care fumatul este interzis.

Cercetări

Cercetările în acest caz nu s-au încheiat. Dosarul se află în prezent în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, urmând ca procurorii să stabilească dacă se poate reţine şi răspunderea penală a unuia sau a mai multor angajaţi ai Grupului Şcolar „Traian Demetrescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII