10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj360.000 de gorjeni, analizaţi gratuit

360.000 de gorjeni, analizaţi gratuit

Medicii de familie şi laboratoarele medicale au demarat de ieri programul naţional pentru verificarea stării de sănătate a populaţiei din Gorj, Casa de Asigurări de Sănătate alocând suma de 13 miliarde de lei vechi pentru analize.

GORJ. Medicii de familie şi angajaţii laboratoarelor medicale din judeţul Gorj au început testarea stării de sănătate a populaţiei. Vor fi verificaţi 360.000 de gorjeni, care vor putea să îşi facă, la recomandarea medicilor de familie, până la nouă analize, după cum prevede programul naţional. Populaţia judeţului va beneficia în mod gratuit de efectuarea analizelor medicale şi nu va fi obligată să se prezinte la medicii de familie pentru testele respective. Casa de Asigurări de Sănătate Gorj a alocat pentru analizele gorjenilor suma de 13 miliarde de lei vechi. Din cele 13 miliarde de lei, 3,15 de miliarde le vor reveni medicilor de familie şi diferenţa de 9,85 de miliarde de lei laboratoarelor medicale private şi din spitale. Atât medicii de familie, cât şi laboratoarele vor putea astfel să îşi deconteze serviciile medicale respective.

200 de medici de familie

Casa de Asigurări de Sănătate Gorj are încheiate contracte cu 200 de medici de familie şi cu zece laboratoare private. La acestea din urmă se vor adăuga şi cele opt laboratoare din spitalele judeţului, tot atâtea la număr. Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei se va desfăşura în cinci etape, timp de 15 luni, urmând să beneficieze de analize medicale gratuite toţi cetăţenii, chiar dacă au sau nu calitatea de asigurat. În judeţul Gorj, populaţia care nu are asigurare de sănătate reprezintă 14% din total, adică peste 40.000 de persoane. După cum a declarat Gheorghe Cocină, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, cei care, din diverse motive, nu vor putea să meargă să-şi facă analizele în luna în care s-au născut vor fi reprogramaţi.

Între trei şi nouă analize

Şeful Casei de Asigurări de Sănătate a mai spus că nu va fi obligatoriu tot setul de nouă analize, ci numărul acestora va fi stabilit de medicul de familie. „Suma a fost alocată şi a fost repartizată pe medici de familie şi laboratoare. Mai avem de încheiat contracte cu încă doi medici de familie şi credem că nu vor fi probleme în acest sens. Cetăţenii vor primi prin poştă două taloane cu care vor merge la medicul de familie de care aparţin. În funcţie de starea fiecărei persoane se va stabili câte analize trebuie efectuate. Nu o să se mai facă analize acolo unde există o evidenţă a stării de sănătate a bolnavului. De regulă, de la trei până la nouă analize vor putea fi recomandate. Pentru cine nu poate să meargă în luna în care este născut, aşa cum este procedura, există o reprogramare în lunile iulie, august, septembrie 2008. În general se va face o analiză a sângelui. Se vor preleva probe de sânge de la fiecare persoană, iar laboratoarele vor comunica rezultatele“, a declarat Gheorghe Cocină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS