21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima dragoste - ce durere!

Prima dragoste – ce durere!

O vorbă din bătrâni spune că „prima dragoste nu se uită niciodată“. Astăzi, această axiomă, conform căreia este imposibil să ştergem din memorie primele palpitaţii de amor, îşi găseşte confirmarea şi la nivel ştiinţific.

„Prima dragoste nu poate fi definită ca fiind o relaţie normală în adevăratul sens al cuvântului“, crede Nancy Kalish, coordonatoarea unei echipe de psihologi de la Universitatea din Sacramento, California, care de 14 ani se ocupă cu studiul unor astfel de relaţii.

Imposibil de şters din memorie, amintirile acelei iubiri pierdute revin cu putere în cazul unei întâlniri fatidice, având un efect atât de puternic, încât dau peste cap orice echilibru psihologic al persoanelor implicate, zguduind din temelii şi cele mai solide relaţii sau mariaje considerate trainice. „Prima dragoste nu numai că nu se uită. Mai mult, creează o dependenţă mai puternică decât orice drog. Este o legătură puternică, chiar dacă rămâne ascunsă. Doar nişte relaţii înfiripate la vârsta adolescenţei pot reîncepe cu o forţă atât de intensă după câteva zeci de ani“, spune Kalish, care recent a publicat un studiu despre „amanţii pierduţi şi regăsiţi“.

 

Iubire în serios

 

Tinerii nu iau în glumă niciodată primele poveşti de iubire. Nu aceeaşi atitudine o au însă şi adulţii, care ar trebui să ia mai în serios „amorurile“ la vârstă fragedă. Un exemplu ilustrativ este cazul lui Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului, care se află printre cadidaţii la preşedinţie din 2008. Divorţul său de Donna Hanover a provocat un scandal uriaş, mai ales că Giuliani tocmai anunţase că suferă de cancer la prostată. Imediat după divorţ, Donna l-a reîntâlnit pe iubitul său din facultate, Edwin Oster, pe care nu-l mai văzuse de 20 de ani. Cu toate acestea, după întâlnirea cu pricina, flacăra pasiunii s-a reprins ca în prima zi. Povestea lui Hanover şi ale altor 49 de personalităţi americane au fost consemnate în volumul „Dragostea mea s-a întors“, care s-a bucurat de un succes uriaş dincolo de Ocean.

 

Iubiri de liceu

 

Pentru a evita şocurile sentimentale prea puternice, fiţi foarte atenţi mai ales la reuniunile între foştii colegi de şcoală, o ocazie perfectă pentru reaprinderea scânteii, pentru revenirea amorului pierdut şi, în consecinţă, o potenţială suferinţă.

Pentru a evita problemele, spun specialiştii, luaţi-vă cu voi partenerul. Poate, în acest fel, nu veţi mai fi aşa de îndrăzneţi în faţa iubitului sau iubitei din tinereţe şi veţi avea remuşcări dacă veţi face schimb de numere de telefon sau de adrese de mail.

În opinia specialistei, este nevoie de un singur contact pentru ca relaţia să se reînfiripe mai puternic şi pasional ca niciodată. Iar de rezistat tentaţiei, slabe speranţe, mai ales în zilele noastre, când internetul şi telefonul celular au amplificat considerabil posibilităţile de comunicare.

Aşa se explică succesul unor site-uri precum classmates.com sau reunion.com.

 

Departe de tentaţii

 

Aşadar, dacă vi se întâmplă să vă reîntâlniţi cu prima dragoste, dacă vreţi să evitaţi să vă pierdeţi minţile, singura alternativă pare a fi cea indicată în pelicula „Strălucirea eternă a minţii neprihănite“ (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), în regia lui Michel Gondry, cu Jim Carrey şi Kate Winslet în rolurile principale. Cei doi se iubesc la nebunie, însă relaţia lor e pusă la grea încercare de stilurile de viaţă şi de gusturile total diferite. Când se convinge să îşi părăsească iubitul, Winslet decide să îşi „cureţe“ complet memoria. Fără ştiinţa logodnicului său, tânăra apelează la ajutorul specialiştilor de la Lacuna Inc., o firmă capabilă să şteargă toate amintirile ce au legătură cu povestea de iubire terminată. În disperare de cauză, Joel (Carrey) apelează la inventatorul ciudatei proceduri de „spălare“ a creierului, dr. Mierzwiak, şi îi cere acestuia să îi şteargă şi lui din memorie toate amintirile despre Clementine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS