Prima dragoste – ce durere!

Autori
Etichete , ,


O vorbă din bătrâni spune că „prima dragoste nu se uită niciodată“. Astăzi, această axiomă, conform căreia este imposibil să ştergem din memorie primele palpitaţii de amor, îşi găseşte confirmarea şi la nivel ştiinţific.

„Prima dragoste nu poate fi definită ca fiind o relaţie normală în adevăratul sens al cuvântului“, crede Nancy Kalish, coordonatoarea unei echipe de psihologi de la Universitatea din Sacramento, California, care de 14 ani se ocupă cu studiul unor astfel de relaţii.

Imposibil de şters din memorie, amintirile acelei iubiri pierdute revin cu putere în cazul unei întâlniri fatidice, având un efect atât de puternic, încât dau peste cap orice echilibru psihologic al persoanelor implicate, zguduind din temelii şi cele mai solide relaţii sau mariaje considerate trainice. „Prima dragoste nu numai că nu se uită. Mai mult, creează o dependenţă mai puternică decât orice drog. Este o legătură puternică, chiar dacă rămâne ascunsă. Doar nişte relaţii înfiripate la vârsta adolescenţei pot reîncepe cu o forţă atât de intensă după câteva zeci de ani“, spune Kalish, care recent a publicat un studiu despre „amanţii pierduţi şi regăsiţi“.

 

Iubire în serios

 

Tinerii nu iau în glumă niciodată primele poveşti de iubire. Nu aceeaşi atitudine o au însă şi adulţii, care ar trebui să ia mai în serios „amorurile“ la vârstă fragedă. Un exemplu ilustrativ este cazul lui Rudolph Giuliani, fostul primar al New York-ului, care se află printre cadidaţii la preşedinţie din 2008. Divorţul său de Donna Hanover a provocat un scandal uriaş, mai ales că Giuliani tocmai anunţase că suferă de cancer la prostată. Imediat după divorţ, Donna l-a reîntâlnit pe iubitul său din facultate, Edwin Oster, pe care nu-l mai văzuse de 20 de ani. Cu toate acestea, după întâlnirea cu pricina, flacăra pasiunii s-a reprins ca în prima zi. Povestea lui Hanover şi ale altor 49 de personalităţi americane au fost consemnate în volumul „Dragostea mea s-a întors“, care s-a bucurat de un succes uriaş dincolo de Ocean.

 

Iubiri de liceu


 

Pentru a evita şocurile sentimentale prea puternice, fiţi foarte atenţi mai ales la reuniunile între foştii colegi de şcoală, o ocazie perfectă pentru reaprinderea scânteii, pentru revenirea amorului pierdut şi, în consecinţă, o potenţială suferinţă.

Pentru a evita problemele, spun specialiştii, luaţi-vă cu voi partenerul. Poate, în acest fel, nu veţi mai fi aşa de îndrăzneţi în faţa iubitului sau iubitei din tinereţe şi veţi avea remuşcări dacă veţi face schimb de numere de telefon sau de adrese de mail.

În opinia specialistei, este nevoie de un singur contact pentru ca relaţia să se reînfiripe mai puternic şi pasional ca niciodată. Iar de rezistat tentaţiei, slabe speranţe, mai ales în zilele noastre, când internetul şi telefonul celular au amplificat considerabil posibilităţile de comunicare.

Aşa se explică succesul unor site-uri precum classmates.com sau reunion.com.

 

Departe de tentaţii

 

Aşadar, dacă vi se întâmplă să vă reîntâlniţi cu prima dragoste, dacă vreţi să evitaţi să vă pierdeţi minţile, singura alternativă pare a fi cea indicată în pelicula „Strălucirea eternă a minţii neprihănite“ (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), în regia lui Michel Gondry, cu Jim Carrey şi Kate Winslet în rolurile principale. Cei doi se iubesc la nebunie, însă relaţia lor e pusă la grea încercare de stilurile de viaţă şi de gusturile total diferite. Când se convinge să îşi părăsească iubitul, Winslet decide să îşi „cureţe“ complet memoria. Fără ştiinţa logodnicului său, tânăra apelează la ajutorul specialiştilor de la Lacuna Inc., o firmă capabilă să şteargă toate amintirile ce au legătură cu povestea de iubire terminată. În disperare de cauză, Joel (Carrey) apelează la inventatorul ciudatei proceduri de „spălare“ a creierului, dr. Mierzwiak, şi îi cere acestuia să îi şteargă şi lui din memorie toate amintirile despre Clementine.Comenteaza acum

Alte stiri

13 aprilie 2019

S-a deschis prima piață volantă din Craiova (GALERIE FOTO)

  30 de producători din Dolj, Olt, Gorj și Cluj s-au adunat azi în prima piață volantă din Craiova. Aceasta este amplasată pe Calea Unirii, între Minerva și Poștă, iar cei care trec prin zonă găsesc produse naturale, de la preparate ...

Sumarul ediției de duminică, 1 iulie 2007

Actualitate

» Distracţii nocturne
» Moda la ştrand
» Lecţia de vacanţă
» Muzica trotuarelor
» Olt: Fetiţă accidentată grav de o bicicletă
» Irak: Cel puţin 35 de cadavre într-o groapă comună
» A cincea arestare în cazul atentatelor dejucate din Marea Britanie
» Fotbal: Sergiu Radu şi Vlad Munteanu au marcat cinci goluri pentru Wolfsburg
» Bagdad: Doi poliţişti ucişi în urma unui atentat
» Fotbal: Kaka i-a cerut lui Berlusconi să-l lase la Real Madrid

Local

» Cargo zguduie Craiova
» Pictura de la Uzdin, un arc peste timp
» Damele de companie în vechea Craiovă
» Amintiri cu haiduci
» Ştiri IT&C
» Subiecte tabu într-o relaţie
» Temerile bărbaţilor
» Sex după fiecare întâlnire
» Colţul gospodinei
» Zahărul, duşmanul tinereţii
» Sfaturi pentru o epilare de nota zece
» Femeia şi bărbatul – doar prieteni?
» Prima dragoste – ce durere!

Sport

» Hănescu şi Mihalache, eliminaţi
» Hingis, trimisă acasă de Granville
» Pavel şi Johansson, în turul doi
» Federer, în optimi
» McLaren şi BMW aşteaptă marea provocare
» Unirea Cruşeţ a câştigat Cupa României Creativ
» Prunariu conduce delegaţia României
» Real Madrid a intrat în lupta pentru Chivu
» Universitatea poate spera la locurile 4-5

Magazin

» Angelina Jolie şi Pierce Brosnan, un cuplu
» RBD se mută pe internet
» Gwyneth Paltrow, operată la picior
» Maria Sharapova se visează Bond Girl
» Excesele de pe marele ecran
» Surorile Hilton, bogate şi disponibile
» Flori cu nume de vedetă
» Cravata – purtătoare de bacterii
» Spermă conservată 21 de ani
» Părul creţ e ereditar
» Baia zilnică, periculoasă pentru bebeluşi
» Autismul va putea fi vindecat
» Cu fiica la ginecolog
» Masa de duminică
» HOROSCOP
» Năsturel – Nasturtium officinale
» Dieta de 1.800 de calorii
» Design cu aer tropical

Top