10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVisul ANL, transformat în mucegai şi igrasie

Visul ANL, transformat în mucegai şi igrasie

Inspecţia generală la ANL-urile din Craioviţa a fost demarată ieri de municipalitate. Şeful Direcţiei patrimoniu avertizează că nu va semna recepţia lucrărilor dacă sunt probleme. Chiriaşii sunt nemulţumiţi de calitatea lucrărilor.

Primăria Craiova a iniţiat ieri acţiunea de recepţie a blocurilor ANL, din cartierul Craioviţa Nouă. Pentru că trebuie să analizeze atent fiecare locuinţă, munca funcţionarilor publici va dura aproximativ trei săptămâni. Ovidiu Vanghelie, directorul Direcţiei patrimoniu, din primărie, a explicat că este vorba despre cea de-a doua recepţie, care se face după doi ani de la darea în folosinţă a imobilelor.

„Dacă nu este totul în ordine, nu le semnăm hârtia de recepţie a lucrărilor. Acum o să-i prindem cu toate lucrările pe care le-au neglijat, fiind nevoiţi să le remedieze“, a declarat Vanghelie.

Zvonuri că există unele nereguli în execuţia lucrărilor au ajuns şi la urechile administraţiei locale, care avea însă mâinile legate după ce a semnat prima recepţie.

O explicaţie pentru neimplicarea municipalităţii în tragerea la răspundere a constructorului, înainte de expirarea garanţiei, nu a putut fi oferită de responsabilii din primărie.

Bucuroşi nevoie mare de vestea unei inspecţii a mai-marilor administraţiei locale s-au arătat însă craiovenii care locuiesc în ANL-uri. Oamenii sunt sătui să-şi zugrăvească apartamentele în fiecare an din cauză că pereţii le sunt invadaţi de igrasie.

 

Lucrări făcute la repezeală

 

Alexandru Vulpe, şeful de scară din blocul T 2, sc. 5, a povestit drama pe care o trăiesc el şi vecinii lui din cauza lucrărilor proaste. Visul de a trăi într-un apartament ANL le-a fost năruit treptat după ce au văzut cu câtă nepăsare sunt trataţi tocmai de cei care trebuia să le ofere mult doritele locuinţe.

„Au fost terminate în grabă şi asta am simţit pe propria piele, după ce ne-am mutat. A început întâi să ne plouă în case, pentru că acoperişul nu era bine executat. I-am chemat pe cei de la primărie, dar şi pe constructor, care a promis că se pune pe treabă şi va reface plafonul blocului. Am stat aşa câteva luni, timp în care nimeni n-a mişcat nici un ac. Pentru că nu mai puteam trăi cu pereţii îmbibaţi de apă, am pus toţi din bloc bani şi am făcut noi acoperişul“, a spus Vulpe.

Dovadă că lucrările au fost făcute de mântuială sunt şi pereţii exteriori, care dau semne de bătrâneţe, deşi sunt făcuţi de doar doi ani. În unele locuri zugrăveala s-a desprins, în altele sunt pete mari de umezeală.

 

Pereţi mâncaţi de igrasie şi mucegai

 

După ce au reuşit să găsească soluţii pentru această problemă, oamenii s-au trezit că, treptat, casele le sunt invadate de mucegai şi igrasie. Azi spălau mucegaiul, peste câteva zile reapărea. Pentru a se lămuri, oamenii au consultat un specialist în construcţii, care le-a explicat că izolaţia blocului nu era făcută aşa cum trebuie. Acesta le-a oferit şi o soluţie: reabilitarea blocului. Punerea în practică ar fi costat însă prea mult, locatarii neputând să-şi permită o lucrarea de o asemenea amploare.

„Trebuia să contribuim fiecare cu câteva sute de lei. Majoritatea suntem oameni amărâţi, care nu aveam nici măcar unde să stăm, din cauza asta am venit cu chirie la stat. Şi nici nu avem motiv să investim pentru că nu suntem noi proprietari. Cel mai convenabil, pentru buzunarele noastre, dar totuşi scump, este ca în fiecare an să ne zugrăvim apartamentele“, a adăugat Ilie T. O muncă obositoare, dar şi costisitoare, este de părere alt locatar din blocurile ANL, Viorel Zanea. Ca şi alţi vecini de-ai săi, bărbatul nu îşi poate explica motivul pentru care constructorul nu a fost tras la răspundere pentru execuţiile de proastă calitate.

 

Utilităţile la ANL-urile de pe Potelu, în lucru

 

În timp ce oamenii se plâng de lucrările făcute de mântuială la ANL-urile din Craioviţa, la cele situate pe strada Potelu a început introducerea utilităţilor. Viceprimarul Sorin Iordache a precizat că suma de 3,6 milioane de lei, alocată din bugetul local, a început să fie cheltuită pentru racordarea blocurilor la reţeaua de apă şi canalizare, dar şi pentru amenajarea drumurilor de acces. Restul utilităţilor, respectiv accesul la telefonia fixă, gaze şi curent electric, nu intră în responsabilitatea primăriei. „Cei de la Romtelecom au depus deja actele pentru obţinerea certificatului de urbanism necesar demarării lucrărilor“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS