15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMartorii lui Tomulescu, acuzaţi de mărturie mincinoasă

Martorii lui Tomulescu, acuzaţi de mărturie mincinoasă

Martorii lui Mãdãlin Tomulescu, gorjeanul care a fost trimis în judecatã pentru omor ºi a petrecut doi ani ºi jumãtate în închisoare, dupã care a fost achitat, sunt acum acuzaþi de mãrturie mincinoasã.
Maria Negrea a fost trimisã în judecatã de Parchetul de pe lângã Tribunalul Gorj, pentru mãrturie mincinoasã, doi martori au primit amenzi administrative, iar altul este cercetat în continuare. Aceºtia au depus, în faþa instanþelor de judecatã, declaraþii în favoarea lui Mãdãlin Tomulescu, în baza cãrora acesta a fost gãsit nevinovat. Procurorul Gheorghe-Viorel Roibu, colegul lui Ion Diaconescu, cel care l-a trimis în judecatã pe Tomulescu pentru crimã, a constatat cã Maria Negrea a fãcut declaraþii contradictorii în faþa completelor de judecatã ºi cã se face vinovatã de mãrturie mincinoasã. Totuºi, unele argumente invocate de procuror sunt cel puþin ilare. „Este greu de presupus cã martora ºi-a amintit de aceste aspecte la un interval mare de timp, având o pregãtire ºcolarã de ºase clase“, îºi motiveazã procurorul Roibu decizia în rechizitoriul pe care l-a întocmit.

Mãdãlin Tomulescu cere despãgubiri de 150 de milioane de euro

Mãdãlin Tomulescu a fost trimis în judecatã, la jumãtatea anului 2002, de  procurorul Ion Diaconescu din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Gorj, pentru uciderea unui cioban. La sfârºitul aceluiaºi an, Tribunalul Gorj l-a condamnat pe acesta la 18 ani de închisoare. Mãdãlin Tomulescu a fãcut recurs împotriva acestei sentinþe, iar doi ani mai târziu Curtea de Apel Craiova l-a gãsit nevinovat ºi l-a achitat, iar Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie a menþinut aceastã decizie. Mãdãlin Tomulescu s-a îndreptat apoi împotriva statului român, solicitând despãgubiri morale de 150 de milioane de euro, pentru perioada petrecutã în penitenciar ºi pentru nedreptãþile suferite. Cinci martori au depus mãrturie în favoarea lui Tomulescu: Ion Rãþoi, Andrei Banþa, Elisabeta Stroe, Maria Negrea ºi Croicu Constantin. Gheorghe Viorel Roibu nu ºi-a lãsat colegul la nevoie ºi a început urmãrirea penalã împotriva acestora pentru mãrturie mincinoasã. Maria Negrea a fost trimisã în judecatã pentru mãrturie mincinoasã, iar Andrei Banþa ºi Ion Rãþoi au primit amenzi administrative, în timp ce Elisabeta Stroe a fost scoasã de sub urmãrire penalã. Procurorul Roibu a dispus cercetarea în continuare a lui Constantin Croicu, agent de poliþie. Hotãrârea procurorului poate fi încã atacatã în instanþa de judecatã.
Dosarul lui Tomulescu ar putea fi redeschis

Cristina Ciobanu, purtãtoare de cuvânt a Parchetului de pe lângã Tribunalul Gorj, a precizat cã, în cazul în care Maria Negrea va fi condamnatã definitiv de instanþa de judecatã pentru mãrturie mincinoasã, iar Andrei Banþa ºi Ion Rãþoi vor fi amendaþi administrativ, se poate solicita revizuirea dosarului lui Mãdãlin Tomulescu, ceea ce înseamnã redeschiderea acestuia.
Ion Diaconescu a mai fãcut o victimã. Este vorba de Marcel Ilie Þundrea, care a stat 12 ani în închisoare pentru o crimã, dupã care a fost achitat.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS