24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLux pentru viaţa de apoi

Lux pentru viaţa de apoi

Coşciuge aduse din Germania sau Italia, la preţuri „promoţionale“ de 40 sau 60 de milioane de lei vechi, transportul produselor funerare sau chiar a defunctului până la cimitir gratis sunt doar câteva dintre ofertele de pe piaţa craioveană a serviciilor funerare.

Ca în orice domeniu care se respectă, şi pe piaţa serviciilor funerare, de la începutul anului, o dată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, au apărut modificări majore atât în ceea ce priveşte oferta, calitatea, cât şi preţurile practicate. Pentru a rezista însă pe piaţă, mulţi administratori ai firmelor de pompe funebre au făcut oferte tot mai tentante, răsplătind clientul cu bonusuri pe măsură. Şi cum craiovenii pun preţ pe calitate, firmele de servicii funerare au găsit alternative ideale: marfă adusă la comandă, din Occident, de calitate, coşciuge metalice capitonate cu mătase de cea mai bună calitate, pânza şi lenjeria pentru sicriu din materiale alese.

Coşciugul de lemn, înlocuit de cel metalic

Şi cum europenii ne-au impus să lăsăm la o parte sicriele din lemn, preţurile au crescut semnificativ, ajungând chiar la sume piperate. Aşa că bieţii oameni care pierd pe cineva drag sunt nevoiţi să renunţe la instalaţia de aer condiţionat visată şi chiar la un televizor cu plasmă pentru a achiziţiona coşciugul adus de la mii de kilometri distanţă. Şi cum reclama este sufletul comerţului, vânzătorii craioveni de obiecte funerare se întrec să îşi prezinte gama de produse. „Oferta noastră de preţuri la coşciuge începe de la trei milioane şi se opreşte la ultimele tipuri de coşciuge, mari, care ajung la 60 de milioane de lei. Cele mai vândute însă sunt cele la preţuri mici şi medii, craiovenii fiind prinşi în momentele de suferinţă în mari crize financiare“, a spus Marschall Alfred, unul dintre administratorii unei importante firme de pompe funebre din Craiova. În plus, reprezentantul firmei îşi oferă serviciile şi primăriei pentru a îngropa nevoiaşii pe care nu are cine să îi ducă pe ultimul drum, asigurând tot ce este necesar unei înmormântări. Pe lângă toate aceste servicii, firma asigură chiar şi transportul intern sau internaţional, dar, firesc, cu coşciuge şi maşini „europene“…

Sărăcia îi determină să cumpere în rate

Altă firmă de pompe funebre din Craiova şi-a ales clientela din rândul pensionarilor, oameni cu venituri mici, care au preferat să o contacteze pentru cumpărarea celor necesare pentru înmormântare, deoarece le oferea sistemul de plată în rate. Şi cum se gândeşte la semenii săi, le oferă gratuit scrierea coroanelor, chiar şi transportul decedatului. Comercianţii mărturisesc însă că, deşi ei s-au aliniat cerinţelor europene, mai este mult de lucrat la mentalitatea oltenilor. „De multe ori, ţinem cont de fiecare client, uneori chiar negociem cu aparţinătorii la achiziţionarea anumitor produse. Oltenii sunt olteni! Încă se practică la noi, deşi este interzis, ca oamenii, rudele să meargă la pas în urma maşinii care transportă mortul, să îl jelească, să vină cu colacii şi coliva. Niciunde în Europa nu veţi vedea aşa ceva! Să nu mai vorbim despre faptul că oamenii îşi ţin timp de trei zile în casă decedatul, iar în cazurile în care acesta moare în spital chiar şi mai multe zile, în loc să îl ducă la capelă. În multe cazuri, decedaţii nu sunt îmbălsămaţi, deşi sunt vegheaţi zi şi noapte, jeliţi de familie, copii“, a spus Costache V., vânzător în unul dintre magazinele de pompe funebre craiovene.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS